Beljakovina, ki je nikar ne uživaj, če imaš težave s prebavo

Beljakovine so ključen del dobro uravnotežene vsakdanje prehrane. Ne glede na to ali si želiš več mišic, pridobiti težo ali celo shujšati, je ključnega pomena, da jih vsak dan zaužiješ dovolj. Vendar pa niso vse beljakovine narejene enako. Medtem ko so naravna beljakovinska živil, kot so meso, polnozrnate žitarice, sadje in zelenjava, vsi odlična izbira, obstaja en presenetljiv vir beljakovin, ki bi lahko imel škodljive učinke na tvoje telo, zlasti ko gre za prebavni sistem.


Beljakovina, ki ti morda povzroča prebavne težave je: beljakovinski prašek.

Mnogo ljudi, ki želijo v svojo prehrano vključiti nekaj dodatnih beljakovin, jih dodajo v obliki beljakovinskih praškov, ki se običajno vmešajo v smutije, beljakovinske napitke, ovsene kaše in druge nadomestke obrokov. Vendar pa uživanje beljakovin v prahu ni vedno najboljši način za doseganje dobro uravnotežene prehrane – zlasti za tiste, ki se spopadajo s prebavnimi težavami. In razlog te bo morda zelo presenetil!

Obstaja več razlogov, zakaj lahko beljakovinski praški povzročijo napihnjenost in druge prebavne težave, glavni pa je ta, da bi lahko s tem izdelkom zaužili preveč beljakovin.


Resnica je, da naša telesa običajno potrebujejo precej manj beljakovin, kot nas v to prepričuje industrija prehranskih dopolnil. Priporočeni dnevni vnos beljakovin je le 0,8 grama/kilogram telesne teže, kar pomeni, da zdrava ženska s 60 kilogrami potrebuje 48 g beljakovin na dan. Številni beljakovinski napitki, tablice in ostali dodatki vsebujejo do 30 g beljakovin na porcijo, s čimer že skoraj pokrijemo dnevno potrebo po beljakovinah in v kolikor zaužiješ proteinsko tablico in še napitek v enem dnevu, s tem že presežeš priporočeno količino.

In kaj se zgodi, ko pretiravaš z beljakovinami v prahu in na koncu zaužiješ preveč beljakovin v svoji prehrani? Presežek beljakovin (kalorij) se spremeni v maščobo. Preveč beljakovin je lahko škodljivo za ledvice, ki morajo vse to filtrirati, to pa je lahko težavno za prebavni trakt – odvisno od vrste beljakovin.

Obstaja več različnih vrst beljakovinskih praškov in vsak ima svoje možne škodljive učinke. Kazein je beljakovina kravjega mleka, ki se lahko koagulira v želodcu. Rastlinske beljakovine lahko prav tako povzročijo prebavne težave, ki izhajajo iz njihovih naravnih vlaknin. Po drugi strani pa se sirotko pogosto dobro prenaša, čeprav prihaja iz kravjega mleka. Ampak če veš, da tvoje telo na splošno ne prenaša dobro mlečnih izdelkov, beljakovinski praški morda niso najboljša izbira zate in se raje odloči za rastlinske, če jih že “moraš” uživati.

Najboljši način, kako zaužiti beljakovine

Beljakovina, ki je nikar ne uživaj, če imaš težave s prebavo
Beljakovinska živila (Foto: atlascompany / Freepik)

V svojo vsakodnevno prehrano je potrebno vključiti različne polnozrnate žitarice, sadje, zelenjavo, oreščke, semena in stročnice.

Preberi si tudi:
Spoznaj visoko beljakovinska živila, ki najbolj pospešujejo tvoj metabolizem

Spoznaj visoko beljakovinska živila, ki najbolj pospešujejo tvoj metabolizem

Hitrost tvojega metabolizma neposredno določa sposobnost tvojega telesa, da uporablja hrano kot gorivo in kuri maščobo za hujšanje. Hitrejši kot je tvoj metabolizem, lažje bo tvoje telo kurilo…

Vse pravice pridržane © 2023 Modna.si