Breglutenska dieta: Če nisi alergična na gluten si delaš več škode kot koristi!
Brezglutenska dieta je že nekaj let velik trend, v zadnjem času pa je večina ljudi začela gluten obravnavati kot kugo, ki se ji je treba popolnoma izogibati. Pa s tem res prispevamo k bolj zdravemu načinu življenja?
Vedno več ljudi, katerim sploh ne diagnosticirajo celiakije, se odloča za brezglutensko dieto in čeprav je tak način prehranjevanja mnogim pomagal do izgube teže, pa lahko s tem narediš svojemu telesu več škode kot koristi, sploh če v resnici sploh nisi alergična na gluten. Brezglutenska dieta bi morala biti rezervirana izključno za nekoga, ki je intoleranten na gluten.
Če si se po nepotrebnem odrekla vsem polnozrnatim žitom in žitaricam, si se s tem odrekla tudi pomembnim vitaminom, mineralom in vlakninam. Mnogo ljudi na tej dieti shujša, vendar to ni zaradi izločitve živil z glutenom, ampak ker prenehajo uživati predelana živila (kot je bela pšenična moka), ki vsebujejo aditive.
Torej, če nisi intolerantna na gluten, se nikar v celoti ne izogibaj živilom z glutenom. Namesto, da popolnoma izločiš gluten iz svoje prehrane, enostavno izloči samo predelana živila z aditivi in konzervansi, še vedno pa uživaj polnozrnata žita z glutenom, da boš v telo vnesla vse zdrave hranilne snovi, ki jih potrebuješ za srečno telo.