Brezglutenska dieta: Imaš res lahko koristi od nje?
Brezglutenska prehrana je v zadnjem času zelo popularna. Pa je sploh zdrava?
V zadnjem času je gluten v središču pozornosti, no, v bistvu so pod žarometi bolj brezglutenska živila in diete. Mnogo ljudi je v zadnjih nekaj letih začelo živeti v prepričanju, da je izločitev glutena iz prehrane koristno za njihovo zdravje in so posledično prenehali jesti kruh in testenine.
Ampak pozor, brezglutenske diete niso primerne za vsakogar. V nadaljevanju izveš, zakaj.
Zakaj je gluten pomemben za tvoje zdravje
Konstantno omenjamo gluten. In kaj pravzaprav sploh je? To je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rži. Je popolnoma naravna beljakovina in v najbolj običajnih dietah dejansko tudi zelo pomembna.
Izdelki, ki vsebujejo gluten, so pogosto dober vir prehranskih vlaknin, ki pa ti lahko pomagajo zmanjšati tveganje za raka na črevesju, sladkorno bolezen in celo pomagajo pri izgubi teže. Torej, če ga boš po nepotrebnem popolnoma izločila iz svoje prehrane, bi to lahko prispevalo k slabemu splošnemu zdravju.
To pa sploh ni edini razlog, zakaj je gluten pomemben za tvoje zdravje. Pšenica in ječmen, ki vsebujeta gluten, vsebujeta tudi inulin – prebiotik, ki je hrana za dobre bakterije. Izogibanje tem živilom bi lahko negativno vplivalo na zdravje črevesja.
Torej, če je gluten dejansko lahko dober vir vlaknin in bistven za zdravje črevesja, zakaj bi potem sploh začeli uživati prehrano brez glutena?
Brezglutenska dieta je primerna predvsem za ljudi, ki trpijo za celiakijo. Gluten povzroči avtoimunski odziv v telesu (imunski sistem napačno napada gluten), posledica pa je poškodba črevesja. Ta poškodba lahko povzroči malabsorpcijo, slabokrvnost, osteoporozo in celo raka na črevesju, če ne ukrepamo dovolj hitro.
Napačne predstave o brezglutenski dieti
Le nekatera živila med mnogimi, ki vsebujejo gluten so kruh, testenine, pecivo in tudi pivo. Obstaja povsem napačno prepričanje, da prehranjevanje brez glutena pomeni izgubo teže, kajti živila, ki naj bi bila alternativa glutenskim živilom pogosto vsebujejo višje vsebnosti maščob, sladkorjev in soli, s čimer izboljšajo njihov okus.
Veliko bolj zdravi brezglutenski nadomestki so oreščki, semena, sadje, zelenjava, kvinoja, rjavi riž, polnozrnati kruh brez glutena in brezglutenski rjavi riževi rezanci.
Gluten je prisoten v mnogo živilih, za katere si niti ne bi mislila, kot so omake in sladila, vendar pa mora biti vsebnost glutena jasno zapisana na etiketah živil.
Te kljub vsemu še vedno mika, da bi šla na brezglutensko dieto, ker misliš, da je koristna za tvoje zdravje? Nikar! Razen, če imaš celiakijo ali pa so ti odkrili občutljivost na gluten, ne obstaja popolnoma nobena korist izogibanja živilom brez glutena.