fbpx

Brezglutenski pustni krofi s praženim kokosom in temno čokolado

Banana, čokolada in kokos, kakšna sanjska kombinacija!

Tudi če si na dieti ali pa si alergična na gluten, lahko za pusta uživaš v slastnih krofih, ki so po vrhu vsega še zelo zdravi in polni hranilnih snovi. Preveri, če imaš vse sestavine, potem pa veselo na delo!

Brezglutenski pustni krofi s praženim kokosom in temno čokolado

Sestavine (za 12 krofov):
Za krofe:

  • 1/4 skodelice + 2 jedilni žlici mandljeve moke
  • 1/4 skodelice + 2 jedilni žlici kokosove moke
  • 1/4 skodelice posušenega nastrganega kokosa
  • 4 jajca
  • 2 jedilni žlici medu
  • 30 gramov temne čokolade, nasekljane
  • 1/4 skodelice (veganskega) masla
  • 1 skodelica zmečkane banane
  • 3/4 čajne žličke sode bikarbone
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1/4 čajne žličke soli

Za okras:

  • 1/4 skodelice posušenega nastrganega kokosa, prepraženega na ponvi za 2 minuti
  • 1 srednje velika banana, narezana

Za preliv:

  • 1/4 skodelice + 2 jedilni žlici kakava v prahu
  • 2 jedilni žlici medu
  • 1 1/2 jedilne žlice kokosovega olja

Priprava:

1. Pečico segrej na 175°C.
2. V skledi zmešaj zmečkano banano, jajca, med, maslo (ali olje) in vanilijo ter z metlico (ali kuhinjskim mešalnikom) dobro premešaj.
3. Tekočim sestavinam dodaj obe moki, kokos, sodo bikarbono in sol. Dobro premešaj (masa je lahko malenkost grudasta).
4. Na koncu previdno vmešaj še čokoladne koščke.
5. S kokosovim oljem dobro namasti dva modela za krofe (po 6 na vsakem) in previdno vlivaj maso v vsak kalup.
6. Pekača postavi v pečico. Krofe peci 10-12 minut, dokler ne postane skorjica svetlo rjave barve.
7. Vzemi jih iz pečice in pusti, da se 20-30 minut ohlajajo. Nato jih vzemi iz modelov in preloži na krožnik.
8. Pripravi čokoladni preliv. Postavi ponev na srednje vroč štedilnik in stopi kokosovo olje in med. Mešanico prelij v manjšo skodelico in vmešaj kakav v prahu. Postavi na stran, da se preliv malenkost zgosti.
9. Ta čas v ponvi na suho prepraži nastrgan kokos.
10. Na vsak krof položi nekaj rezin banane, jih pokapaj s čokoladnim prelivom in posuj s praženim kokosom.
11. Krožnik s krofi postavi v hladilnik za 10 minut, da se čokolada strdi.
12. Uživaj!

Ne spreglej tudi receptov za najbolj zdrave pustne krofe in veganske krofe iz sladkega krompirja!