5 presenetljivih stvari, zaradi katerih zaužiješ preveč kalorij

Veš, da počneš vse prave stvari, kazalec na tehtnici pa se še kar noče premakiti v levo?

To so nekateri prigrizki in življenjske navade, ki bi lahko bile odgovorne za to, da ne opaziš napredka…

1. Kavo ali čaj piješ z mlekom in sladkorjem
Ko si svoj najljubši napitek pripraviš kot priboljšek, si zagotovo misliš, da boš na ta način privarčevala kalorije, ker ne boš posegala po sladkarijah. Vendar pa naj to ne bi ravno držalo.
Raziskovalci z Univerze v Illinoisu in Univerze v Kaliforniji so primerjali prehranske navade 19.400 ljubiteljev kave in čaja in ugotovili, da so se vsi udeleženci, ki so kavo in čaj spremenili v sladek priboljšek, tudi na splošno slabše prehranjevali. Njihova prehrana je vsebovala več slabih (nasičenih) maščob in sladkorja, kot pri tistih, ki so kavo in čaj uživali brez dodatkov.

2. Uživaš dietne pijače
Raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi v Teksasu je pokazala, da imajo ljudje, ki dnevno popijejo 2 ali več dietnih brezalkoholnih pijač kar šestkrat večji obseg okoli trebuha kot ljudje, ki ne uživajo dietnih brezalkoholnih pijač.
Razlog za povečanje telesne mase se ne skriva v zgolj eni stvari, vendar pa raziskovalci sumijo, da podzavestno zaužijemo več hrane, saj imamo občutek, da smo tako ali tako izbrali “zdravo” dietno pijačo in z njo zaužili manj kalorij. Ta “manjko” kalorij pa potem nadomestimo s hrano.

3. Hraniš kalorije
Shranjevanje kalorij do večera lahko povzroči, da se pri večerji tvojim lakotnim hormonom zmeša. Z drugimi besedami, če cel dan ne uživaš hrane z namenom, da ne boš zaužila preveč kalorij in si posledično lahko privoščila za večerjo, tvoje telo začne pospešeno proizvajati hormon grelin (odgovoren za lakoto). Vnaprejšnje načrtovanje obroka je ključnega pomena.

4. Ješ z družbo
Druženje je seveda super za dobro počutje, vendar raziskava objavljena v reviji Journal of Nutrition navaja, da zaužiješ kar 33% več hrane, če ješ v družbi še ene osebe.
Kaj pa obrok z 8 ali še več prijatelji? Velikost zaužite porcije se lahko poveča tudi za 96%. Preprosto povedano je to zato, ker si dlje časa za mizo, več govoriš in medtem ješ, torej nisi popolnoma osredotočena samo na hrano. S tem ni popolnoma nič narobe, če se to ne dogaja vsak večer v tednu.

5. Nisi zadovoljna s svojo službo
Si celo nedeljo razmišljala in se živcirala zaradi službenih nalog, ki jih moraš opraviti prihajajoči teden? Tesnobni občutki sprožajo nastajanje hormona kortizola, ki zelo vpliva na napade lakote, zaradi česar začneš posegati po sladkih prigrizkih, ki te spravijo v boljšo voljo za vsega skupaj 5 sekund.
Kolikor se le da se izogibaj občutku tesnobe in stresu (pošlji ponudbo za tisto delo, ki ga imaš že nekaj časa ogledanega) in tvoj metabolizem ti bo zdelo hvaležen za to.

Ne spreglej tudi, kako ti lahko zavedno uživanje hrane popolnoma spremeni življenje!