Kako ti lahko zavedno uživanje hrane popolnoma spremeni življenje

Med službo, dnevnimi obveznostmi in še 800 drugimi stvarmi, ki jih moraš opraviti danes, ti sproščeno 30-minutno uživanje v zajtrku v sedečem položaju nikakor ne pride na misel, kaj šele na seznam prednostnih opravil. Ampak, če si boš vsak dan vzela nekaj minut in vadila zavedno uživanje hrane, boš svojemu telesu podarila največje darilo, je razkrila prehranska in wellness gurujka Cassandra Bodzak. Sledi njenih pet nasvetov za ustvarjanje nove prehranjevalne prakse, zaradi katere se boš počutila srečnejšo, mirnejšo in bolj samozavestno kot kdajkoli prej.

Izklopi vse motnje
Ja, to pomeni TV, mobilnik, računalnik in dovoljeno ni niti branje knjige ali revij. Namesto tega raje razmišljaj o hrani, ki jo uživaš, kako z njo počasi hraniš svoje telo, namesto da poskušaš pomazati celotni krožnik kolikor se le da hitro.

Hrane ne začni jesti dokler ne začutiš hvaležnosti
OK, če si navajena na hitro kosilo za pisalno mizo se ti bo to zdelo popolnoma nesmiselno. Ampak, še preden narediš prvi ugriz, sedi za mizo nekaj minut in ne spregovori niti besede. “Pred vsakim obrokom se vprašaj ali boš hrano jedla zato, ker imaš rada sebe in svoje telo,” ti svetuje Cassandra. Taki trenutki in besede te pomirijo in ustvarijo pozitivne namene za uživanje v hrani ter odpravljajo stres, negativne občutke glede svojega telesa in dnevne skrbi.

Osredotoči se na žvečenje hrane
Ko enkrat ustvariš pozitivno okolje je čas, da narediš prvi grižljaj. Zavedno ga žveči dvakrat dlje časa kot običajno in uživaj v čisto vsakem grižljaju. To je tudi odličen način, kako malo odmisliti vse stvari, je pa tudi najbolj pomirjujoč in koristen način, kako na hitro resetirati svoje telo. “Tvoj želodec nima zob, tako da bo dobro prežvečena hrana izboljšala prebavo in te precej bolj povezala s hrano, ki je pred teboj na krožniku,” dodaja Cassandra. Več o tem, zakaj bi morala dobro prežvečiti hrano pa izveš tukaj,  zakaj je zvečenje hrane tako pomembno.

Po vsakem grižljaju odloži vilico
Seveda je vsak začetek težak in tudi zavedno uživanje v hrani ti bo šele sčasoma prišlo v navado. Do takrat pa imamo rešitev zate: po vsakem grižljaju odloži vilico (in nož) na krožnik. Šele ko dodobra prežvečiš in pogoltneš grižljaj, zopet vzemi vilico v roke in počasi ter zavedno žveči nov grižljaj.

Živila izbiraj z ljubeznijo, ne zato, ker si pod stresom
Preden se vsedeš za mizo k naslednjemu obroku ne pozabi na to, da ješ zato, da nahraniš svoje telo ter ga ohraniš močnega in polnega energije. Določeno hrano za obrok izberi zato, ker se zaradi nje počutiš pozitivno in nahranjeno. “Včasih se ti bo zdelo, da ti želi tvoje telo sporočiti, da si želi smoothie, spet drugič pa, da si želi bolj obilen zajtrk,” razlaga Cassandra. Ko se naučiš prisluhniti potrebam svojega telesa, namesto da jih potlačiš in ne upoštevaš, boš imela veliko bolj pozitiven odnos s prehranjevanjem. In najboljše pri vsem tem je, da boš na ta način lahko (vsake toliko časa) uživala tudi v pizzi!