Piješ kavo s sladkorjem in mlekom? Potem nimamo dobrih novic zate!

Ni nepomembno, kaj dodaš v skodelico!

Čeprav se vsaka sama odloči, kakšno kavo bo pila, so nove raziskave pokazale, da ljudje, ki dodajo kavi mleko/smetano ali sladkor, ne zaužijejo samo ogromno praznih kalorij, ampak bodo po vsej verjetnosti tudi kasneje zaužili bolj nezdravo hrano kot ljudje, ki pijejo črno kavo. In čeprav povsem enako velja za ljubitelje čaja, ki mu dodajajo mleko ali sladkor, pa ti ljudje kljub vsemu ne posegajo po tako zelo nezdravi hrani kot ljubitelji sladke bele kave.

Raziskovalci so ugotovili sledeče:

Ljubitelji kave dodajo veliko preveč kalorij v svoje napitke

V primerjavi s čajem je kava precej večja kalorična bomba, saj kar dva od treh uživalcev kave vanjo dodata kalorične dodatke kot sta mleko ali sladkor, medtem ko zgolj eden od treh uživalcev čaja le-temu doda sladkor, med ali mleko.

Tudi njihova prehrana je precej slabša kot si mislijo

Vrečka sladkorja ima 11 kalorij, jedilna žlica mleka pa 9. Čeprav ti dodatki ne dodajo napitku enormnega števila kalorij, pa je raziskava pokazala, da so uživalci sladke bele kave dnevno zaužili v povprečju 69 kalorij več kot uživalci črne kave, medtem ko so ljubitelji sladkanega in/ali mlečnega čaja na dan zaužili v povprečju 43 kalorij več kot uživalci čaja brez dodatkov. In pri tem ne govorimo samo o dodatnih kalorijah, ki jih zaužiješ z napitkom.

Ljudje, ki svoje napitke spreminjajo v sladice se tudi na splošno slabše prehranjujejo, saj njihova prehrana običajno vsebuje več slabih maščob in sladkorja, kot prehrana ljubiteljev kave in čaja brez dodatkov.

Čeprav študija ni preučila tudi zakaj je temu tako, pa bi se vzrok lahko skrival v rogljičku ali muffinu, ki ga kupiš spotoma, ko greš v kavarno po kavo ali pa v koščku torte, ko se v slaščičarni ustaviš na chai latte-ju. Možno pa je tudi, da se ljudje, ki sladkajo svoje dnevne napitke enostavno ne ozirajo toliko na zdravo prehrano ali pa na to, da sladki napitki povzročajo hitre dvige sladkorja v krvi in nato hitre padce energije, kar izzove neizmerno željo po hitri hrani.

Ali bi morala potemtakem piti čaj namesto kave?

Če že moraš kavo posladkati in ji dodati mleko, potem poskusi sladkor zamenjati s kokosovim sladkorjem ali medom, klasično mleko pa naj nadomesti mandljevo (mimogrede, si že kdaj poskusila bananino kavo?). Če ti te zamenjave ne dišijo pa namesto kave raje začni uživati čaj, saj ljubitelji čaja zaužijejo tekom dneva precej manj kalorij, sladkorja in slabih maščob.

Zavedati pa se moraš, da vsak dodatek s katerim obogatiš svoj napitek, le-temu doda kalorije in še toliko bolj bi morala biti na to pozorna, če priljubljeno pijačo uživaš vsakodnevno (morda celo večkrat dnevno) in ne kot občasen priboljšek.

Ne spreglej pa tudi načinov, s katerimi lahko nadgradiš (in še izboljšaš) jutranjo kavo!