fbpx

Dermatologi opozarjajo: To je najslabše sadje za tvojo kožo

Vsak zdravnik ti bo rekel, da je sadje zelo pomemben del vsakdanje prehrane. Vsebuje ogromno vitaminov in mineralov, ki so zaslužni za sijočo polt. Na primer, tropsko sadje vsebuje veliko vitamina C, ki pomaga braniti kožo pred škodljivimi prostimi radikali. Vendar pa ima lahko uživanje sadja tudi negativne posledice – sploh na tvojo kožo. Beri naprej in izvedela boš, katero sadje ti dermatologi močno odsvetujejo, če imaš problematično kožo.

Sadje na splošno ni slabo za tvojo kožo, je pa zelo pomembno, da uživaš sadje različnih barv, saj boš le tako imela največ koristi od njega. Še zlasti borovnice in goji jagode so znane po tem, da imajo izjemno visok indeks antioksidantov v primerjavi z ostalim sadjem.

Čeprav vsebujeta ogromno vitaminov in antioksidantov, pa mnogo ljudi opazi negativne spremembe na koži po uživanju manga in kivija. Urushiol je kemikalija, ki se nahaja v lupini sadežev in lahko povzroči dermatitis okoli ust zaradi stika kože z lupino sadja. Na videz izgleda zelo podobno kot izpuščaj.

Zelo pomembno je, da posvečaš pozornost glikemičnemu indeksu (GI), saj imata sladko sadje in zelenjava, kot sta pesa in korenje, visok glikemični indeks, kar v telesu povzroči skladiščenje sadnih sladkorjev v maščobo (namesto, da bi jih porabilo za energijo). Lubenica in melona imata prav tako zelo visok GI, zato nikar ne pretiravaj z uživanjem.

Opozoriti pa te moramo na uživanje sadnih smutijev in šejkov, ki v sebi skrivajo ogromno sladkorjev. Medtem ko s sadnim sladkorjem ni popolnoma nič narobe, pa mnogo kupljenih smutijev in šejkov vsebuje dodane sladkorje, ki povzročijo izbruhe mozoljev, poleg tega pa razgrajujejo kolagen in elastin – beljakovini, ki ohranjata kožo mehko, voljno in prožno.

Kateri pa so najboljši sadeži za tvojo kožo? Jabolka, grenivke in jagodičevje. Teh nikoli ne moreš zaužiti preveč!

Te morda zanima tudi, katera so najboljša živila za čudovito kožo in lase in katerih 10 živil najbolje razstrupi tvoje telo?