10 živil za razstrupljanje telesa

V zadnjem času nisi najbolj pazila na prehrano in pijačo, zato zdaj tvoje telo nujno potrebuje očiščenje? Potem si na pravem mestu! Večina razstrupljevalnih diet običajno predpisuje zaužitje zelo malo kalorij in tem se je najbolj pametno na veliko izogniti, saj dolgoročno niso dobre za naše zdravje. Ampak ne skrbi, obstajajo tudi drugi načini, kako telo zopet očistiti vseh odpadnih snovi. Telovadba, izogibanje alkoholu in rafiniranemu sladkorju ter uživanje zdrave hrane seveda delajo čudeže, ampak malo dodatne pomoči pa nikoli ne škodi!

Sledi 10 zdravih živil, ki imajo že po naravi čistilne lastnosti. Vključi jih v svoje obroke in se znebi ostankov odpadnih snovi v svojem telesu.

1. VODNA KREŠA
Za malico vedno ješ sendvič? Kaj če bi ga naslednjič namesto s solato naredila z vodno krešo? Ali pa si naredi veliiiko skledo solate v katero daš tudi vodno krešo. Tudi soba rezanci z njo so odlična ideja za naslednje kosilo. Vodna kreša varuje celice pred prostimi radikali, poživlja čistilne encime v jetrih in je naravni diuretik.

2. VODA Z LIMONO
Limone so odličen vir vitamina C, ki že dolgo slovi po raztrupljevalnih lastnostih in kot topilec maščob. Dr. Frank Lipman priporoča, da vsako jutro spijemo kozarec vode z limono, saj na ta način alkaliziramo telo in prebavo poženemo v pogon.

3. TEMNA LISTNATA ZELENJAVA
Obstaja nešteto načinov, kako lahko listnato zelenjavo vključimo v našo prehrano. Lahko jo jemo surovo, v juhi, dodamo v smoothie-je, prepražimo na kapljici oljčnega olja,… Listnata zelenjava poveča vrednost klorofila v prebavnem traktu, ki pomaga telesu odstraniti toksine, kot sta smog in herbicidi.

4. SVEŽE SADJE
Polno vitaminov, antioksidantov, vlaknin in ostalih hranil, ki jih vsebuje, je sadje obvezna hrana pri zdravi dieti. Če si prejšnji dan na veliko grešila, je danes pravi dan za ogrooomno skledo svežega sadja.

5. ZELJE
Zelje v mnogih kulturah jedo za srečo in blaginjo okoli novega leta, vendar je poleg tega poznan tudi zaradi izjemnega čiščenja jeter. Zmešaj zelje, jabolka in orehe za poslastico po kosilu in za tvoja jetra.

6. ARTIČOKE
Številne študije kažejo, da artičoke spodbujajo zdravo delovanje jeter in žolčnika. So tudi polne cinarina, ki pomaga povečati proizvodnjo redkejšega žolča, preprečuje prebavne motnje in spodbuja zdravo prebavo. Če iščeš naravno hrano za razstrupljanje telesa, so artičoke nesporni zmagovalec.

7. PESA
Vlaknine v pesi pomagajo povečati proizvodnjo antioksidantnih encimov v jetrih, ki pomagajo jetrom in žolčniku odpraviti žolč iz telesa.

8. INGVER IN ČESEN
Ingver in česen sta dobra prijatelja jetrom, saj se jim pomagata znebiti prostih radikalov, ki jih imamo v telesu. V ponvi popeči različno zelenjavo in jo začini s česnom in ingverjevim izvlečkom ali prahom.

9. ZELENI ČAJ
V razstrupljevalnem obdobju je sploh zelo priporočljivo piti veliko tekočine in zeleni čaj je odlična izbira. Vsebuje visoko vrednost katehina – flavonoid, ki pospeši delovanje jeter in poveča proizvodnjo razstrupljevalnih encimov.

10. POLNOZRNATA ŽIVILA
Polnozrnata živila bi morala biti vključena v vsaki dieti – razstrupljevalni, shujševalni ali katerikoli drugi. Poleg tega, da so polna hranljivih snovi in antioksidantov, imajo visoko vsebnost tudi netopnih vlaknin, ki pomagajo pri dobri prebavi in rednem odvajanju. Če že poskušaš odstraniti toksine iz telesa je zagotovo zadnja stvar, ki si jo želiš, da bi bila napihnjena ali zaprta.