Dietni recept: Cvetačni “makaroni” s sirom brez testenin
Okusna in zdrava jed, ki bo nasitila množico ljudi!
Klasična jed makaroni s sirom (ali v originalu Mac’n’Cheese) je priljubljena pri čisto vseh, edina težava je le v tem, da je izjemno kalorična in popolnoma brez hranilnih snovi. Da se ti ne bi bilo treba popolnoma odpovedati tej priljubljeni jedi, jo preprosto naredi z zdravo in okusno cvetačo! Makarone lahko v celoti nadomestiš s cvetačo ali pa le del, če si kljub vsemu želiš zaužiti nekaj testenin.
Cvetačni “makaroni” s sirom brez testenin
Sestavine:
Za praženo cvetačo:
- 2 veliki glavi cvetače, razrezani na grižljaj velike kose (če boš delala s testeninami, potem uporabi 1 glavo cvetače in 500 g makaronov)
- 3 jedilne žlice olivnega olja
- sol
- poper
Za sir:
- 3 jedilne žlice masla
- 1/2 čebule, zmiksane ali drobno sesekljane
- 2 stroka česna, zmečkana ali drobno sesekljana
- 3 jedilne žlice pirine moke
- 2 1/2 skodelici mleka (kravjega, mandljevega,…)
- 2 1/2 skodelici naribanega sira
- 1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
- sol
- poper
Posip:
- 1/2 skodelice drobtin
- 1/4 skodelice naribanega parmezana
- 2 jedilni žlici stopljenega masla
Priprava:
1. Pečico segrej na 190°C. Pekač obloži s peki papirjem, večjo posodo primerno za pečenje v pečici pa namasti z oljem.
2. V večji posodi zmešaj cvetačo, olivno olje, sol in poper. Preloži na pekač in lepo razporedi. Peci 20-25 minut do zlato-rjave barve.
3. V veliki posodi na srednjem ognju stopi maslo. Dodaj čebulo in praži toliko časa, da postekleni – približno 4-5 minut. Dodaj česen in praži 1 minuto, da zadiši.
4. V posodo dodaj moko in med konstantnim mešanjem kuhaj 2-3 minute. Postopoma dodajaj mleko in konstantno mešaj z metlico. Zavri in nato kuhaj na zmernem ognju, da se zgosti – približno 2-3 minute.
5. Nato vmešaj sir in počakaj da se stopi. Dodaj še muškatni orešček, sol in poper.
6. Vmešaj prepraženo cvetačo in jo pretresi v namaščeno posodo. (Na tem mestu lahko posodo postaviš v hladilnik in jed spečeš kasneje.)
7. V srednje veliki skledi zmešaj drobtine, parmezan in maslo. Enakomerno potresi po vrhu cvetače.
8. Peci 25-30 minut (40-50 minut, če si imela jed prej v hladilniku) oziroma toliko časa, da se omaka nekoliko zgosti in začne brbotati.