Domov » Prehrana & Recepti » Dilema: Je humus res zdrav prigrizek?

Dilema: Je humus res zdrav prigrizek?

Prehrana & Recepti
Dilema: Je humus res zdrav prigrizek?
📷 Frommy Bowl

Humus je že dolgo časa en izmed naših najljubših prigrizkov. Je okusen, kremast in obstaja nešteto različnih okusov, tako da lahko neprestano eksperimentiramo, ko se naveličamo enega. V kolikor si nekoliko bolj drzne sorte, pa lahko humus narediš tudi v obliki sladice!

Čičerikin namaz je veganski in brezglutenski, zaradi česar je še toliko bolj primeren za večje zabave. Ampak, ker je zelo enostavno izprazniti celotno embalažo naenkrat, se nam je porodilo vprašanje, kako zelo zdrav v resnici sploh je.

Na našo srečo je humus zelo zdrav prigrizek. Bogat je z ogljikovimi hidrati, ki imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da enakomerno sproščajo glukozo v kri in s tem ohranjajo stabilno raven sladkorja/glukoze v krvi. Njegova osnovna setavina je čičerika, ki je dober vir beljakovin – z okoli 8 gramov beljakovin na 100 gramov humusa.

Stalno in enakomerno sproščanje energije nam zelo koristi, saj to pomeni, da imamo zagotovljeno konstantno raven energije tekom dneva in se ne bo zgodilo tako kot po tablici čokolade, ko energije najprej konkretno naraste, nato pa strmo pade. Hummus je še posebej primeren za vzdrževanje energije med dolgimi treningi ali v tistih dneh, ko je naš urnik poln z obveznostmi.

Ampak pozor, niso vsi humusi narejeni enako! Kupljene različice običajno vsebujejo več maščob in soli, zato je čičerikin namaz veliko bolje pripraviti doma. Dve jedilni žlici domačega humusa vsebujeta 50 kalorij in okoli 3 grame maščob, kupljena različica pa lahko vsebuje veliko več od tega. Lekcija? Vedno preveri sestavine in hranilno vrednost, ki je zapisana na embalaži.

Ne spreglej slastnih receptov za klasičen humus in namaz iz popečene cvetače!