Družba Tax-Fin-Lex je razvila pravno umetno inteligenco TFL AI

Od danes v Sloveniji na pravna vprašanja odgovarja umetna inteligenca – to je izjemen dosežek v slovenskem prostoru – dobili smo tudi prvi pravni pogovor TFL AI Chat v slovenščini.

Od danes lahko dogovore ali opis postopka, kako zaposliti ali odpustiti delavca, sestaviti pogodbo iz določenega področja, itd. zanesljivo naredi program v skladu s trenutno veljavno zakonodajo, sodno prakso in strokovnimi članki. Slovenija je namreč dobila prvo pravno umetno inteligenco TFL AI, ki jo je pri nas razvila družba Tax-Fin-Lex. »V družbi Tax-Fin-Lex smo izredno ponosni, da smo ustvarili pravno umetno inteligenco, ki smo jo poimenovali TFL AI. Nastala je v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki, našo strokovno ekipo ter danes najsodobnejšim in učinkovitim orodjem, ki bo v pomoč vsem, ki se vsakodnevno srečujejo s pravnimi izzivi,« je povedala direktorica podjetja Tax-Fin-Lex Zlata Tavčar, ki prav letos beleži 20-letnico delovanja ter se ponašajo tudi s portalom Tax-Fin-Lex in pokrivanjem davčnih, finančnih in pravnih področij. Gre za najsodobnejše in najučinkovitejše orodje za vse, ki se vsakodnevno srečujejo s pravnimi izzivi.

Pravna umetna inteligenca TFL AI deluje izključno na podatkih iz portala Tax-Fin-Lex. To so preverjeni in ažurni podatki z več kot milijon dokumenti iz področja zakonodaje, sodne prakse in vsebin iz strokovnih člankov. Tu je zbrana vsa veljavna in tudi razveljavljena zakonodaja, vsa sodna praksa in strokovni članki. Za vsako besedo je sledljivost, kam sodi, v kateri člen in v katero obdobje veljavnosti.

Kako uporabljamo pravno inteligenco in kaj lahko od nje pričakujemo?
»Konkretno to izgleda tako, da npr. vprašate: ‘Kako zakonito odpustiti delavca?’ in kot odgovor boste prejeli opis rešitve in napotke, v nadaljevanju pa je navedena vsa trenutno veljavna zakonodaja in sodna praksa ter strokovni članki, ki to tematiko obravnavajo. Ker pa umetna inteligenca išče tudi po vsej veljavni zakonodaji, veliko pravnih primerov pa se rešuje za preteklost in je treba upoštevati takrat veljavno zakonodajo, boste na vprašanje: ‘Kako zakonito odpustiti delavca, ki smo ga zaposlili s 1. 4. 2013?’ prejeli odgovor v skladu s takrat veljavno zakonodajo, sodno prakso in strokovnimi članki,« razlaga Zlata Tavčar.

Zlata Tavčar, direktorica Tax Fin Lex, ki podjetje uspešno vodi že dvajset - Modna.si
Zlata Tavčar, direktorica Tax Fin Lex, ki podjetje uspešno vodi že dvajset let (Foto: STA)

Kako je potekal razvoj?
Razvoj TFL AI so razdelili v več funkcionalnosti, ki so jih postopno razvijali in nadgrajevali vse od junija lani.  Že od decembra lani je na voljo TFL AI Analiza sodb, kjer uporabnik lahko dobi najcelovitejšo analizo sodbe (njen pomemben del, utemeljitev, izvor jedra, povezane predpise) in izvleček sodbe ter kar tri različne vrste povzetkov.

Sedaj so dodali še drugo funkcionalnost, ki so jo poimenovali TFL AI Chat, prvi pravni chat v slovenščini. Gre za najkompleksnejši del razvoja umetne inteligence. Na začetku bo uporabnik na svoje zastavljeno vprašanje prejel odgovor, kjer bo povzeto bistvo problematike in navedeno vso relevantno zakonodajo, sodno prakso in strokovne članke. Ključno je, da umetna inteligenca TFL AI išče samo po preverjenih in varovanih vsebinah portala Tax-Fin-Lex, tako da je za varnost in verodostojnost poskrbljeno.

»Umetna inteligenca TFL AI predstavlja nepogrešljivo orodje za hitrejše branje sodb in za hitrejšo pridobitev odgovorov na pravna vprašanja. Seveda  je le orodje in pomoč strokovnjakom pravnikom pri njihovem delu, zato je njene rezultate vedno treba kritično preverjati. Se kot vsak model umetne inteligence stalno uči in izboljšuje,« še dodaja Zlata Tavčar.

Program je povezoval repar Rok Trkaj, ki je vmes tudi zarepal o umetni inteligenci ter ponazoril, kako umetna inteligenca povezuje in ustvarja številna področja. Rok Žnidar je orisal razvojne aktivnosti, Katja Ribič pa je prikazala delovanje chata.