Enostavna formula, ki poskrbi, da te zajtrk nasiti do kosila
In to čisto vsak dan!
Vsi se zavedamo, da ni slabšega od uživanja nečesa ob 8. uri zjutraj, za kar misliš, da je nasiten in zdrav zajtrk, potem pa ti že čez dve uri kruli v želodcu. Kaj se dogaja?
To je v precejšnji meri povezano s tem, kaj tradicionalno jemo za zajtrk: škrob, škrob in še več škroba. Samo pomisli na najbolj običajna živila za zajtrk – palačinke, žemljice, vaflji, toast. Vsa ta živila so dobra za takojšnjo energijo, ki pa ne traja dolgo, če zraven ne zaužiješ živil, ki vzdržujejo raven energije in podaljšujejo sitost.
Čeprav je najbolj enostavno pojesti popečen toast s kremnim sirom, pa bi bilo veliko bolje zate, da v zajtrk vključiš puste beljakovine, zdrave maščobe in z vlakninami bogate ogljikove hidrate, saj boš po takšnem zajtrku ostala sita veliko dlje časa.
Za beljakovine (za zajtrk bi jih morala zaužiti približno 20 gramov) izberi jajca, grški jogurt in pusto meso/salame. Puste beljakovine nato kombiniraj s polnozrnatimi žitaricami (ovseni kosmiči, polnozrnat toast/kruh, kvinoja) ter sadjem in/ali zelenjavo. Vsi trije zagotavljajo vlaknine in kompleksne ogljikove hidrate, zaradi katerih se boš počutila dlje časa sito.
In nikar se ne bolj maščob, kakršna so masla iz oreščkov, avokado in olivno olje. Tvoje telo potrebuje maščobe za absorbcijo vitaminov iz hrane, poleg tega pa pripomorejo tudi k boljšemu občutku sitosti.
Puste beljakovine + Z vlakninami bogati OH-ji + Zdrave maščobe = Nasiten zajtrk
Zelo verjetno si velika ljubiteljica kosmičev, kot je večina med nami. Vendar pa kosmiči, ki ne vsebujejo kaj dosti vlaknin, v kombinaciji s premalo beljakovin in zdravih maščob pa prispevajo k temu, da že čez eno uro čutiš lakoto.
Potrebuješ nekaj idej za zdrav in nasiten zajtrk?