Enostavno in zdravo: Zasnežene jogurtove ploščice

Čeprav je zunaj zima, nam občasno vseeno zapaše ledena sladica, v katero lahko ugrizneš tako kot v sladoledno lučko. In v primerjavi z njo imajo zasnežene jogurtove ploščice vsaj pol manj kalorij! Zaradi česar so tudi odličen zajtrk, saj te bodo prav zaradi svoje mrzlote kaj hitro prebudile (morda sploh ne boš več potrebovala jutranje kave ?), v ustih pa lepo počasi topile. Lahko jih ješ tudi kot popoldanski prigrizek ali po fizični aktivnosti. Poleg tega, da jih je zelo enostavno narediti in da jih lahko narediš enkrat malo več ter nato še dolgo časa hraniš v zamrzovalniku, pa so tudi zelo okusne in zdrave.

Zasnežene jogurtove ploščice

Sestavine:

  • 2 skodelici grškega jogurta
  • 2 jedilni žlici medu (lahko tudi več, če si bolj sladkosneda)
  • 1 skodelica čokoladnega čipsa ali nastrgane temne čokolade
  • 5 svežih jagod, narezanih na koščke (ali katerega drugega sadja, npr. kaki, banane, borovnice, maline,…)
  • nastrgani kokos

Priprava:

1. V posodi zmešaj grški jogurt in med.
2. V kvadratasto stekleno posodo namesti peki papir in nanj zlij jogurt ter ga enakomerno razporedi po posodi.
3. Vzemi čokoladne in jagodne koščke in jih lepo razporedi po jogurtu ter malo potlači vanj.
4. Po vrhu posuj nastrgan kokos, da ustvariš zasneženi efekt.
5. Postavi v zamrzovalnik za nekaj ur, da se jogurt popolnoma strdi.
6. Vzemi jogurt iz zamrzovalnika, odstrani peki papir ter ga položi na desko.
7. Razreži na koščke različnih oblik in postrezi prijateljem, na decembrski zabavi ali pa sladico v celoti pojej kar sama (glede na to, kako noro okusna je, to zagotovo sploh ne bo problem!)
8. Bonus: Jogurtu lahko dodaš tudi pistacije, posušene brusnice ali superživila, kot so goji jagode, namesto kokosa lahko posuješ tudi oluščena konopljina semena, mandljeve lističe, zdrobljene lešnike ali orehe, preliješ s čokolado,… Ali pa naredi marmorni efekt in v stekleno posodo na sredino zlij jogurt, okoli njega pa stopljeno čokolado. Z žlico potem iz jogurta v čokolado in obratno vleci vijugaste črte.

Če imaš rada ledene sladice, potem moraš poskusi tudi okusne in zdrave bananine sladoledne lučke ter božanske in veganske cheesecake sladoledne ploščice!