Veganske cheesecake sladoledne ploščice

Le katera v teh vročih dneh ne razmišlja bolj ali manj samo o ledeno mrzlih sladicah. O najbolj zdravem in okusnem veganskem sladoledu oz. bananoledu smo na Modni že pisali, kaj pa praviš na super zdrave veganske cheesecake sladoledne ploščice z okusom jagode? Osnova so zmrznjene banane, ki naredijo sladoled lepo kremast. Po vrhu kremastih sladolednih ploščic lahko posuješ tudi nastrgano belo ali temno čokolado. Njam!

Sestavine:
Sladoled:

  • 2 na koščke narezani zmrznjeni banani
  • 1 + 1/4 skodelice na koščke narezanih zmrznjenih jagod
  • 1/4 skodelice masla iz indijskih oreščkov
  • 2 jedilna žlici javorjevega sirupa (neobvezno)
  • 1 jedilna žlica limoninega soka
  • 1 čajna žlička vanilije v prahu (lahko tudi beljakovinskega šejka z okusom vanilije)

Osnova:

  • 1/4 skodelice indijskih oreščkov
  • 1/4 skodelice orehov
  • 1/4 skodelice dateljnov
  • 1/2 čajne žličke vanilije v prahu
  • ščepec soli

Preliv iz bele čokolade:

  • 3 žlice stopljenega kakavovega masla
  • 2 žlici stopljenega kokosovega masla
  • 2 žlici javorjevega sirupa

Preliv iz temne čokolade:

  • 3 jedilne žlice kokosovega olja
  • 2 jedilni žlici kakava v prahu
  • 2 jedilni žlici javorjevega sirupa

Priprava:

  1. Vse sestavine za osnovo stresi v multipraktik in mešaj toliko časa, da se sestavine lepo sprimejo skupaj. Tekstura more biti rahlo lepljiva (tako kot osnova za presno torto). Polovico mase razporedi in pritisni na dno silikonskih modelčkov. Lahko pa poenostaviš zadevo in celotno maso streseš v multipraktik k sladoledu in zmiksaš.
  2. Vse sestavine za sladoled (razen 1/4 skodelice jagod) stresi v multipraktik in miksaj toliko časa, da nastane lepa kremasta tekstura. Morda se na začetku zdi, kot da se sadje ne bo zmiksalo, vendar ko se sadje malo zmehča, nastane lepa krema.
  3. Ko nastane sladoled kremast, stresi vanj preostale jagode in osnovo ter na hitro zmešaj. Če nimaš dovolj časa, lahko celotni postopek tukaj končaš in ješ kremast veganski sladoled v skodelici, ki je prav tako božanski! Drugače pa stresi sladoledno mešanico v silikonske modele in postavi v zamrzovalnik za vsaj nekaj ur (lahko tudi čez noč).
  4. Ko so sladoledne ploščice zamrznjene, naredi čokoladni preliv tako, da zmešaš vse navedene sestavine skupaj. Nato previdno vzemi sladoledne ploščice iz modelčkov in vsako premaži s čokoladnim prelivom ter jih zopet vsaj za nekaj minut postavi v zamrzovalnik. Sladoledne ploščice je potrebno kar nekaj časa pred serviranjem vzeti iz zamrzovalnika, da se zmehčajo in so bolj prijetne za uživanje.