Genijalni načini, s katerimi odvrneš mrčes od hrane

Karkoli narediš, muhe in ose vedno najdejo svojo pot do sadja, ki ga hraniš na pultu v kuhinji ali pa do slastne sklede sadne solate, ki jo uživaš na terasi. Da boš imela mir pred njimi tako v kuhinji kot na prostem, poskusi enega od spodnjih učinkovitih trikov…

1. Nefiltriran jabolčni kis

Odstrani pokrovček s steklenice (v njej je lahko tudi le nekaj kapljic kisa). Odprtino prekrij s prozorno folijo in folijo fiksiraj z elastiko. Nato naredi nekaj luknjic vanjo, da bodo muhe in mušice lahko zašle v steklenico. Mrčes se ne more upreti vonju kisa in ko je enkrat v steklenici, ne more več pobegniti iz nje.

2. Kis in čistilo za pomivanje posode

Če ugotoviš, da muhe in mušice nikakor nočejo splezati v steklenico skozi plastično folijo, vzemi skledo, nalij vanjo kis in mu dodaj tri kapljice čistila za pomivanje posode. Posode ne prekrivaj. Čistilo naredi na površini kisa plast (pregrado), zaradi katere mrčes potone v kisu.

3. Papirnati stožec in prezrelo sadje

V kozarec položi kos zelo zrelega sadja in malo kisa. Nato iz papirja naredi stožec in ga položi v kozarec tako, da je ožja odprtina obrnjena navzdol. Mrčes bo šel z lahkoto do sadja v kozarcu, iz njega pa ne bo več mogel uiti.

4. Rdeče vino

Tako kot pri kisu, muhe privabi vonj vina. Preprosto pusti odprto steklenico, ki ima na dnu le še nekaj kapljic vina – tanek vrat steklenice bo muhe zadržal v njej.

5. Mleko, sladkor in poper

V kozici zmešaj 5 dcl mleka, 100 gramov sladkorja in 50 gramov mletega popra ter na zmernem ognju kuhaj 10 minut. Zmes nato prelij v plitko posodo. Mrčes bo privabil vonj, nato pa bo v gosti teksturi potonil.