Domov » Lepota & zdravje » Grizeš nohte? Preveri, kaj to razkriva o tvoji osebnosti

Grizeš nohte? Preveri, kaj to razkriva o tvoji osebnosti

Lepota & zdravjeZanimivostiZdravje
Grizeš nohte? Preveri, kaj to razkriva o tvoji osebnosti
📷 Profimedia

Vsaka med nami zagotovo počne eno od sledečih stvari: vrti lase, praska mozolje ali pa grize nohte, ko se dolgočasi med predavanji ali je nervozna pred razgovorom za službo. Ta vedenja, še zlasti grizenje nohtov, se običajno štejejo kot slabe navade in so pogosto povezane s stresom in tesnobo. Vendar pa so raziskave na univerzi v Montrealu pokazale, da “grickanje” tvojih nohtov razkriva kar nekaj o tvoji osebnosti.

Eksperiment so izvajali na 48-ih udeležencih in nekateri med njimi so si konstantno grizli nohte. Udeležence so izpostavili različnim situacijam, ki so sprožile različne občutke, kot so stres, frustracija in sprostitev. Ugotovili so, da ljudje, ki so navajeni grizenja nohtov, to bolj pogosto počnejo med povsem običajnimi vsakdanjimi opravili, kot pa v bolj stresnih situacijah.

Glavni avtor študije dr. Kieron O’Connor trdi, da tí vzorci kažejo na to, da si perfekcionistka. “Prepričani smo, da so tí posamezniki s ponavljajočimi vedenji perfekcionisti, kar pomeni, da se ne morejo sprostiti in opravljati nalog z normalno hitrostjo,” je pojasnil O’Connor. Glede na rezultate, se tí ljudje bolj verjetno počutijo nestrpni in potrti, ko ne dosegajo svojih zastavljenih ciljev.

Vendar pa so raziskovalci tudi ugotovili, da je to početje lahko tudi opozorilni znak. Ko vedenje začne vplivati na tvoje običajno življenje, lahko to kaže na bolj resno motnjo. Kljub vsemu pa naj te nikar ne bo sram, če grizeš nohte, ko si pod pritiskom ali ko se dolgočasiš – to samo potrjuje dejstvo, da si zelo prizadevaš, da bi bila najbolj popolna različica same sebe.