Hitro & Zdravo: Brezglutenski cvetačni medaljoni
Za vse, ki rade jeste zdravo, vendar nimate ure in ure časa za kuhanje oziroma raje preživite več kvalitetnega časa s svojimi najdražjimi. Cvetačni medaljoni ne vsebujejo glutena in so odlični kot priloga ali kot samostojna lahka večerja. Cvetačni medaljoni sicer niso veganski, saj vsebujejo jajca, ki pa jih lahko zelo preprosto nadomestiš s chia ali lanenimi jajci. Medaljone lahko narediš samo iz cvetače ali pa ji po želji dodaš še katerokoli drugo zelenjavo (brokoli, korenje,…). In kaj je pri tem receptu super? Da lahko mase narediš več in ostanek zamrzniš za naslednjič!
Brezglutenski cvetačni medaljoni
Sestavine (za približno 30 medaljonov):
- 3 1/2 skodelice naribane surove cvetače/brokolija (približno 430 g surove cvetače + 180 g surovega brokolija)
- 1 manjša rjava čebula, nasekljana
- 4 jajca
- 1 jedilna žlica posušenih zelišč (odlično se ujameta z okusi meta in bazilika)
- 1 1/2 (200 g) brezglutenske ovsene moke
- sol in poper (po okusu)
Priprava:
1. Pečico predhodno segrej na 200°C.
2. Pripravi si velik pekač in ga prekrij s peki papirjem.
3. V multipraktiku s “S” rezilom na visoki hitrosti zmiksaj cvetačo, brokoli in rjavo čebulo, dokler ne nastane surov zelenjavni drobljenec – izgledati bi moral kot cvetačni riž. Iz teh količin bi morala dobiti nekje 3 in 1/2 skodelice zelenjavnega drobljenca.
4. Masi dodaj jajca, ovseo moko, zelišča, sol in poper.
5. Zmiksaj na nizki hitrosti, da se sestavine spojijo skupaj.
6. Pretresi maso v skledo in s spatulo še malo premešaj. Če se ti zdi masa preredka, postopoma dodajaj po eno jedilno žlico ovsene moke toliko časa, da boš lahko z rokami oblikovala medaljone.
7. Z olivnim oljem si naolji roke in začni oblikovati manjše cvetačne medaljone (ali kroglice, palčke,…). Če želiš, lahko nekatere povaljaš v ovseni moki.
8. Cvetačne medaljone polagaj na pekač pokrit s peki papirjem.
9. Peci 25-35 minut na 200°C, dokler ne dobijo hrustljave in zlato-rjave skorjice, znotraj pa so še vedno mehki.
10. Postrezi še vroče z omako po želji ali kot prilogo k mesu ali ribi.