Humus: S čim vse ga lahko uživaš (razen dolgočasnih krekerjev)
Ne razumi nas narobe. Z lahkoto bi humus jedli kar iz embalaže in vanj namakali krekerje, vendar pa se lahko ta slasten čičerikin namaz uporabi tudi na kakšen drug način za malico ali popoldanski prigrizek. Pravzaprav bi moral biti večkrat zvezda predstave.
V nadaljevanju ti predstavljamo 8 slastnih idej za uživanje humusa, ko se naveličaš klasike s krekerji.
1. Namaži ga na sendvič namesto majoneze
Pripravljaš malico? Namesto obilice masla ali majoneze se raje odloči za zdrav, z beljakovinami bogat humus. Še posebej všeč nam je na polnozrnatem, pirinem ali ajdovem kruhu, prekrit s hrustljavo zelenjavo (kumarami, paprikami in paradižniki) in solato. Humus pomaga obdržati vse sestavine na mestu, hkrati pa doda sendviču žametno teksturo. Lahko pa z njim nadgradiš tudi toast z avokadom – najprej nanesi tanko plast namaza, nanj pa položi na tanke rezine narezan avokado, ki ga malo posoli in popopraj.
2. Speci pecivo
Če humus uporabljaš le pri slanih in pikantnih jedeh, potem ogromno zamujaš. Ta slasten namaz se odlično poda v peciva in sladice, še zlasti pa v čokoladne (ne spreglej recepta za beljakovinski čokoladni humus). Malo maščobe lahko v receptu za brownije zamenjaš s humusom (dodaj le nekaj jedilnih žlic, nikar ne pretiravaj). Čičerikin namaz bo ohranil brownije sočne in dodal okusu piko na i.
3. Naredi solatni preliv
Solato pogosto obogatiš s čičeriko, tako da ti je kombinacija teh dveh okusov že dobro poznana. Ko si zaželiš malo spremembe od klasičnega olje-kis preliva, tej kombinaciji preprosto dodaj jedilno žlico (ali dve) humusa, posoli in dobro premešaj.
4. Uživaj ga s sadjem
Se še spomniš, kaj smo rekli glede humusa in sladic? Enako pravilo velja tukaj. Naj bo namaz glavna zvezda krožnika s sadjem, na katerem naj bodo rezine jabolk, datlji in suhe marelice. Slano-sladka kombinacija je resnično izjemna. V kolikor pa bi rada tudi humus naredila bolj podoben sladici, pa slasten recept najdeš tukaj. Zraven postrezi jagode, jabolka in preste.
5. Vmešaj ga v špagete
Namesto smetane v špagete raje vmešaj humus, ki bo prav tako ustvaril bogato, kremasto teksturo. Enostavno po navodilih skuhaj testenine, nato pa v ponev dodaj konkretno količino humusa. Dodaj malo vode ali olivnega olja, da ga nekoliko razredčiš in lažje vmešaš. Začini s poprom, peteršiljem in postrezi s parmezanom.
6. Naredi zelenjavno skledo
Na pari skuhana ali na žaru popečena zelenjava je lahko sama po sebi malo dolgočasna. Zato ji dodaj skodelico riža ali kvinoje, nekaj listov solate, malo paradižnika in zvrhano jedilno žlico humusa.
7. Uporabi ga namesto omake za pizzo
Ne, nimamo v mislih, da bi humus dodala na pizzo s salamo in sirom (lahko pa tudi!). Na ploščatem kruhu (ali popečeni tortilji) razmaži humus, nanj pa položi svežo zelenjavo, olive in rukolo.
8. Nadevana trdo kuhana jajca
Zagotovo si že kdaj jedla nadevana jajca. Klasična različica zahteva, da rumenjak zmešaš z majonezo, mi pa ti svetujemo, da majonezo nadomestiš s humusom. Slasten recept najdeš tukaj. Njam!