Domov » Prehrana & Recepti » Izločevalna “dieta”: Kaj je in ali je točno to, kar iščeš

Izločevalna “dieta”: Kaj je in ali je točno to, kar iščeš

Prehrana & Recepti
Izločevalna “dieta”: Kaj je in ali je točno to, kar iščeš
📷 Pixabay

Tvoja kolegica se je popolnoma odpovedala uživanju glutena, tvoja mama ne uživa več mlečnih izdelkov, tvoja sodelavka pa ne more prehvaliti počutja po tem, ko se je odrekla uživanju soje. Torej, ali bi morala tudi ti na kakšno izločevalno dieto? V nadaljevanju izveš vse o izločevalni dieti in ali je prava zate.

Kaj točno sploh je? Izločevalna dieta nima nobene zveze s hujšanjem. Namenjena je temu, da za nekaj tednov ali mesecev izločiš (od tu izvira tudi ime) živila, na katera (predvidevaš da) si občutljiva ali alergična.

Kako deluje? Najprej je potreben posvet s tvojim zdravnikom, s katerim bosta naredila seznam živil, ki ti morda povzročajo neprijetne simptome. Najpogostejša živila na seznamu so mleko, jajca, oreščki, pšenica, koruza, školjke, alkohol in soja. Nato boš za dva tedna vsa živila izločila iz svoje prehrane in začela pisati dnevnik, v katerem boš beležila vse simptome. Zdaj nastopi faza, ko začneš v svojo prehrano ponovno dodajati po eno oporečno živilo naenkrat. Ko ugotoviš, katera živila so zate problematična, jih za vedno izloči iz svoje prehrane.

Bi morala tudi sama poskusiti to dieto? V kolikor po uživanju določene hrane občasno opažaš manj resne simptome, kot so napihnjenost, glavobol, utrujenost, ekcem ali zaprtje in nisi povsem prepričana, kaj je razlog za to, potem ti lahko izločevalna dieta zelo pomaga pri ugotavljanju, katera hrana ti povzroča težave.

Ali ima takšna dieta lahko kakšne negativne učinke? Izločevalna dieta bo trajala od nekaj tednov pa do nekaj mesecev, da boš resnično lahko ugotovila, na katero živilo si občutljiva oziroma alergična. Zaradi izločevanja določenih živil je zelo pomembno, da manjkajoča hranila nadomestiš z drugimi živili.