Domov » Dom & design » TO je pravi razlog, zakaj ti sobne rastline konstantno umirajo

TO je pravi razlog, zakaj ti sobne rastline konstantno umirajo

Dom & design
TO je pravi razlog, zakaj ti sobne rastline konstantno umirajo
📷

Situacija: pravkar si kupila čudovit filodendron, ga presadila v lep keramični lonec, postavila na s soncem obsijano okensko polico in zalila z vodo. Tri dni kasneje pa že izgleda uvel in brez življenja. Kaj bi lahko naredila narobe? Izkazalo se je, da kar narediš (ali ne narediš) pred presaditvijo, je prav tako pomembno, kot kako ravnaš z rastlino v njenem novem domu.

Upoštevaj preproste nasvete, da bodo tvoje sobne rastline srečne in cvetoče.

1. Naj malo počiva. Če verjameš ali ne, tudi za rastlino obstaja prilagoditveno obdobje, potem ko jo prineseš domov iz trgovine ali cvetličarne. Ko jo premaknemo iz enega okolja v drugega, doživijo neke vrste okoljski šok in lahko potrebujejo tudi nekaj tednov, da se aklimatizirajo in prilagodijo novi svetlobi, temperaturi in vlažnosti.

2. Zadeni pravi čas. Večina rastlin najbolje uspeva, če jih presadimo spomladi, ko je rast rastlin najbolj aktivna, zato nakup in presaditev načrtuj vnaprej. (Če imaš lončnico, ki cveti v zimskem času, potem jo presadi jeseni.)

3. Prakticiraj predhodno zalivanje. Rastlino zalij z ogromno količino vode tri do štiri dni pred presaditvijo, saj ji s tem zagotoviš dobro hidriranost in zmanjšaš po-presaditveni šok. Če imaš rožo namen presaditi v glinene lončke, le-te že prej nekaj ur namakaj v vodi.

4. Izvleci jo. Roko položi ob vznožje rastline, lonec položi v vodoravni položaj in poskusi rastlino nežno izvleči. Če se nikakor noče premakniti, nežno potolči lonec po mizi in jo ponovno poskusi izvleči. Nato z rokami očisti korenine (to stimulira novo rast) in položi rastlino v novi lonec s tanko plastjo zemlje. Lonec nato napolni do vrha z zemljo in zalij z vodo.

5. Zapomni si, da je ljubeča nega ključna. Roža naj ne bo izpostavljena direktni sončni svetlobi vsaj dan ali dva po presaditvi – preveč svetlobe lahko škodi oslabljeni rastlini, medtem ko se prilagaja novemu domu. Zemljo ohranjaj vlažno in ne mokro. Če listi izgledajo mlahavi, rastlina potrebuje več vode, če pa se listi obarvajo rumeno in se začnejo na konceh sušiti, pa se malo vzdrži glede zalivanja.