Domov » Lepota & zdravje » TO je razlog, zakaj so tvoje roke vedno mrzle

TO je razlog, zakaj so tvoje roke vedno mrzle

Lepota & zdravjeZanimivostiZdravje
TO je razlog, zakaj so tvoje roke vedno mrzle
📷 Stocksy

In zakaj imajo ženske pogosteje mrzle roke kot moški…

Če te konstantno oziroma zelo pogosto zebe v roke, potem ti bo kaj kmalu jasno, kje se skriva vzrok za to – in ne, žal nima nobene zveze s tistim pregovorom “mrzle roke, toplo srce”.

Kot je razkrila raziskava na univerzi v Cambridgeu, bi se razlog za vedno mrzle roke lahko skrival v količini mišic. Ekipa strokovnjakov je odkrila, da so ljudje z večjo mišično maso manj občutljivi na izgubo toplote in se tudi hitreje segrejejo – kar bi lahko pojasnilo dejstvo, zakaj ženske pogosteje trpimo za mrzlimi rokami od moških.

In kako so znanstveniki prišli do te ugotovitve? 114 udeležencem so za 3 minute potopili roke v mrzlo vodo. S pomočjo toplotnih kamer so nato opazovali, kako hitro so se segrevale roke udeležencev, rezultate pa nato primerjali z njihovimi telesnimi statistikami, vključno z njihovo telesno sestavo maščobe in mišic.

Roke imajo veliko razmerje med površino in volumnom, zato posledično težje vzdržujejo toplotno ravnovesje v hladnih razmerah. S študijo so želeli preučiti vpliv velikosti telesa in telesne sestave na toplotno izgubo in ponovno segrevanje rok, da bi ugotovili, ali telesne značilnosti kaj vplivajo na temperaturo rok in njihovo spretnost v hladnih razmerah.

Ljudje pogosto mislimo, da je pri ohranjanju telesne temperature najbolj pomembna količina telesne maščobe (več kot je imaš, bolj ti je toplo), vendar pa se je zdaj izkazalo, da glavno vlogo pri termoregulaciji v resnici igrajo mišice. Telo je res neverjeten, dinamičen sistem, ki uporablja mišice za ustvarjanje toplote in s tem ohranja telo segreto, vključno z rokami.

Ker imamo ženske in otroci manj mišične mase, imamo posledično tudi pogosteje mrzle roke. Zdaj veš… če imaš konstantno mrzle roke, potem je morda prišel čas, da začneš malo trenirati.