fbpx

Jesenski recept: Enostavna specialiteta za vse začetnike v kuhinji

Po poletju smo se ponovno znašli v Iskreni kuhinji s Kenwoodom. Tokrat je Urška Fartelj gostila voditelja in stand up komika Klemna Bučana, ki je iskreno priznal, da s kuhanjem in pripravo hrane na splošno nima ravno veliko izkušenj. Urška je sprejela izziv in predstavila enostaven recept, ki je kot nalašč za jesenske dni.

Prvi izziv za Klemna – pomarančni sok

Za začetek sta se Urška in Klemen lotila priprave pomarančnega soka. »Doma ga stiskam kar na roke, to je zame fitnes,« se je pošalil voditelj. Tokrat sta v kuhinji imela pomočnika, Kenwood Prospero +, ki ima priročne nastavke, med drugim tudi za pripravo soka. Prvi preizkus je Klemen uspešno opravil, nato pa je prišel čas za kuhanje.

Bučna rižota za Bučana

Klemen je priznal, da je že nekajkrat poskusil pripraviti rižoto, vendar vedno neuspešno. Najbolj se je rižoti približal, ko je bila tako trda, da jo je lahko oblikoval v kip. Kulinarična mojstrica Urška nam je zaupala enostaven recept, s katero bo lahko Klemen presenetil tudi svojo najdražjo.

Sestavine:

  • 1/2 hokaido buče
  • 1 lonček (200 ml) riža za rižote
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 100 ml suhega belega vina
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 šalotki
  • 1/2 lončka parmezana
  • 500 g masla
  • sol
  • parmezan za posip
  • pomaranče

Postopek:

1. Na olivnem olju popražimo sesekljano šalotko, dodamo naribano bučo in pražimo, dokler buča ne zadiši po sladkem. Dodamo sesekljan česen in riž. Pražimo dokler riž ne postekleni, nato zalijemo z vinom in ko vino skoraj izpari, postopoma dodajamo zajemalke vrele jušne osnove.

2. Rižoto ves čas kuhanja mešamo. Vsake toliko čsa dodamo malo juhe in mešamo, dokler rižota ni kuhana al dente, kar je okoli 18 minut. Posodo odstranimo z ognja, vmešamo maslo, da rižota postane kremasta, nato pa naribamo še parmezan. Rižoto takoj postrežemo.

3. K rižoti lahko po želji serviramo sveže iztisnjen sok.

»Iskreno upam, da bo Klemen sedaj večkrat razveselil svojo drago, saj je s Kenwoodom vse lažje,« je dodala Urška ob koncu kuhanja.

Če se želite tudi vi preizkusiti pri pripravi jesenske specialitete, si lahko pripravo ogledate v videu spodaj, za več obstoječih in prihajajočih okusnih vsebin pa sledite profilom na Facebooku (Kenwood Slovenija) in Instagramu (KenwoodSlovenija).

Pa dober tek!