fbpx

Kaj je ‘lunin obraz’? Oboževalci Amy Schumer zaskrbljeni zaradi njenega videza

Igralka in komičarka Amy Schumer je bila nedavno gostja v oddaji Jimmyja Fallona “The Tonight Show” in s svojim izgledom povzročila zaskrbljenost med številnimi oboževalci, ki so po oddaji začeli googlati najrazličnejše izraze, med drugim “Ali je Amy Schumer bolna,” ki se je v zadnjem času povečal za 5000 %, pa tudi “moon face” (“lunin obraz”), ki se je povečal za 750 %.

Skrbi so se pojavile, ko so nekateri gledalci na družbenih omrežjih izjavili, kako se jim zdi obraz zvezdnice med intervjujem zelo okrogel.

Čeprav to ni uradna medicinska diagnoza, je lunin obraz posledica otekanja obraza zaradi kopičenja odvečne maščobe ali tekočine na obrazu. Ta oteklina lahko povzroči, da obraz dobi bolj okroglo obliko, ki je podobna obliki polne lune. Hormonska nihanja, uporaba steroidov ali nekatera zdravstvena stanja lahko prav tako povzročijo to kopičenje. Lunin obraz sam po sebi ne predstavlja nobenega tveganja za zdravje.

Številni oboževalci predvsem špekulirajo, ali je Amyjin videz morda povezan z uporabo prednizona. Posledično se je iskanje v Googlu za “otekanje obraza s prednizonom” v nekaj dneh povečalo za 300 %.
Prednizon, kortikosteroidno zdravilo na recept, se lahko uporablja za zdravljenje različnih vnetnih stanj, vključno z alergijami, artritisom, kožnimi boleznimi, luskavico in še več. Prednizon lahko tudi poveča apetit, pospeši postopno pridobivanje telesne teže ali povzroči spremembe v obliki ali porazdelitvi telesne maščobe. Področja, ki so lahko prizadeta, med drugim vključujejo obraz in vrat.