fbpx

Kaj se zgodi s tvojo prebavo, če uživaš avokado vsak dan

Pripraviš ga lahko na sladek ali slan način, je odličen dodatek k solatam, v smutijih in na toastu za zajtrk – seveda imamo v mislih avokado, ki izvira iz južne osrednje Mehike, zdaj pa ga večinoma pridelujejo v Kaliforniji, na Floridi in na Havajih.

Ne glede na to, ali imaš namen avokado šele uvesti v svojo prehrano ali pa že leta uživaš ta bogat, kremast in okusen sadež, ni nič nenavadnega, če ste se že kdaj vprašali, kaj se zgodi z vami, ko začnete avokado uživati bolj pogosto. Še zlasti bi lahko pozitivno razliko opazili v boljši prebavi. Izkazalo se je, da avokado vsebuje nekaj sestavin, ki olajšajo zdravo odvajanje blata.

Avokado vsebuje veliko vlaknin – ena skodelica tega sadeža narezanega na kocke vsebuje kar 10 gramov vseh prehranskih vlaknin. Vlaknine povečajo količino blata in ga tudi zmehčajo – oboje skupaj pa pomaga pri zdravem iztrebljanju. Poleg tega je avokado bogat vir magnezija (43,5 miligramov na skodelico) in kalija (728 miligramov). Magnezij naj bi bil osmotsko odvajalo – mineral, ki pomaga dovajati vodo v blato in ga zmehčati, kalij pa pomaga prenašati signale iz možganov v prebavni sistem.

Avokado - Modna.si
Avokado (Foto: jcomp / Freepik)

Študija iz leta 2021, objavljena v The Journal of Nutrition, ki je ocenila vzorce krvi, urina in blata 163 pretežkih, a sicer zdravih odraslih oseb, starih od 25 do 45 let, po 12-tedenskem obdobju, ko je ena skupina vsak dan uživala avokado, druga pa ne. Raziskovalci so ugotovili, da so imeli tisti, ki so uživali ta zeleni sadež vsak dan, večjo koncentracijo črevesnih mikrobov, ki podpirajo zdravje črevesja in pomagajo pri razgradnji vlaknin. Ti udeleženci so imeli tudi večjo mikrobno raznolikost. Zdravje naših iztrebkov je tesno povezano z zdravjem našega črevesja, zato ni težko razumeti, zakaj bi moral biti avokado na vsakdanjem seznamu živil, še zlasti, če imaš težave z zaprtjem.

Kaj pa se zgodi s preostalim delom tvojega telesa, ko vsak dan uživaš avokado? Dlje časa boste siti zaradi visoke vsebnosti vlaknin in zdravih maščob v sadežu, telesu pa boste pomagali absorbirati druga koristna hranila, kot so vitamini A, D, E in K. Antioksidanti v avokadu se borijo proti vnetjem, ščitijo oči in se borijo proti raku. Poleg tega lahko saponini v avokadu olajšajo simptome osteoartritisa, ravni folatov lahko pomagajo pri depresiji, beta-sitosterol v sadju pa lahko pomaga vzdrževati zdravo raven holesterola.

Preberi si tudi:
Očitni znaki, da ti primanjkuje vitamina D - Modna.si

Vitamin D: Očitni znaki, da ti primanjkuje sončnega vitamina

Vitamin D ali sončni vitamin je pomemben v maščobi topen vitamin, ki igra številne vloge v našem telesu. Na žalost pa zelo malo živil vsebuje vitamin D, z…