Vitamin D: Očitni znaki, da ti primanjkuje sončnega vitamina

Vitamin D ali sončni vitamin je pomemben v maščobi topen vitamin, ki igra številne vloge v našem telesu. Na žalost pa zelo malo živil vsebuje vitamin D, z njim so lahko obogatena določena živila kot so na primer mleko in kosmiči, tako da ostane glavni vir vitamina D: sonce.

Ko smo neposredno izpostavljeni sončni svetlobi, telo ustvari vitamin D, zato ga imenujemo tudi “sončni” vitamin. Vitamin D je potreben za podporo mišic, kosti, živcev in imunskega sistema. Pomaga celo absorbirati druga pomembna hranila, kot sta na primer kalcij in fosfor.

Določena dnevna zgornja meja je med 2.500 do 3.000 IE (63 do 75 mcg) za otroke od enega do osem let in 4000 IE (100 mcg) za otroke, starejše od devet let in odrasle. Presežek vitamina D izvira le iz dodatkov, saj naše telo omejuje količino proizvedenega vitamina D, tudi če smo dalj časa izpostavljeni soncu.

Kako pa veš, da ti primanjkuje vitamina D? Če opaziš katerega od spodnjih znakov, potem je zelo verjetno, da tvojemu telesu primanjkuje vitamina D.

Se ti konstantno spi? Vsako noč spiš osem ali več, vendar se od jutra do večera počutiš utrujeno? Čeprav lahko utrujenost povzroča veliko različnih stvari, so lahko za utrujenost krive prenizke ravni vitamina D, saj je posledično zmanjšano delovanje skeletnih mišic prek receptorjev vitamina D.

Preberi si tudi:
Nasveti za izboljšanje kvalitete spanja: Kako se zbuditi poln energije - Modna.si

Nasveti za izboljšanje kvalitete spanja: Kako se zbuditi poln energije

Kvalitetno nočno spanje je izjemno pomembno za naše splošno zdravje in počutje. Če spimo osem ali celo devet ur, bi se skorajda mogli zbuditi spočiti in polni energije,…

Ali pogosto zbolevaš? Imunski sistem je tisti, ki pomaga v boju proti nadležnim prehladom in virusom, ki napadajo tvoje telo. Ko je močno in zdravo, je zmanjšana pogostost in resnost simptomov ter trajanje bolezni. Čeprav ena od glavnih vlog vitamina D vključuje zdravje kosti, je lahko tudi spremljevalec našega imunskega sistema. Raziskave so celo pokazale, da je pomanjkanje vitamina D lahko povezano z okužbo s COVID-19.

Te boli hrbeti in druge kosti? En napačen gib in že te lahko bolečina v hrbtu preganja več tednov. In včasih niti ni nobenih dokazov o poškodbah ali boleznih. Za to lahko okriviš pomanjkanje vitamina D. Vitamin D je pomemben za absorpcijo kalcija in zdravje kosti – brez njega lahko postanejo kosti krhke, kar povzroči bolečino.

Se počutiš žalostno ali depresivno? Depresija je stanje, ki prizadene na milijone ljudi po vsem svetu. Zdravljenje depresije običajno vključuje antidepresive in psihoterapijo, ki je običajno uspešna v 60 do 80 odstotkih primerov. Pomanjkanje vitamina D lahko igra vlogo pri depresiji in bi lahko imelo tudi dodatno vlogo pri zdravljenju depresije, čeprav je potrebno narediti še več raziskav. Sprožilec tega prepričanja: Skupine, pri katerih obstaja tveganje za pomanjkanje vitamina D (starejši, mladostniki, preteži posamezniki in tisti s kroničnimi boleznimi), so tudi iste skupine, pri katerih obstaja tveganje za depresijo.

Se ti rane celijo počasi? Zaradi več razlogov potrebujemo ustrezna hranila, med njimi pa je tudi celjenje ran. Koža potrebuje več vitamina D, ker pomaga pri zaščiti pred okužbami in začne proces obnavljanja.

Ti izpadajo lasje? Čeprav je vsakodnevno izpadanje las povsem normalno, pa je izguba las na vrhu glave povsem druga zgodba. Pomanjkanje vitamina D je povezano s stanjem, imenovanim alopecija, ki je znana tudi kot plešavost. Vitamin D stimulira nove in stare lasne mešičke, zato lahko prenizke količine vitamina D preprečijo rast novih las. Receptorji vitamina D imajo pomembno vlogo v ciklih lasnih mešičkov, zlasti med anageno fazo, ki je aktivna ali “rastoča” faza cikla rasti las.

Čutiš bolečino v mišicah? Konstanten neprijeten občutek bolečine v mišicah lahko resnično pokvari dober dan, še posebej, če je zaradi tega omejeno tvoje gibanje. Nizke ravni vitamina D povzročajo preobčutljivost mišic zaradi vpliva na senzorične nociceptorske nevrone (receptorje za bolečino).

Imaš krhke kosti? Vitamin D je potreben za absorpcijo kalcija, zato ni presenetljivo, da prenizke količine vitamina D povzročijo šibke, mehke in krhke kosti. Ne le, da lahko dodajanje vitamin D pomaga zmanjšati tveganje za zlome v številnih delih telesa, vključno s stopalom, gležnjem, kolkom in zapestjem, ampak, ko že imaš zlom, ti lahko tudi pomaga pri procesu celjenja.

Smo pa ljudje različno nagnjeni k pomanjkanju vitamina D. Ljudje, ki so starejši, imajo temnejšo polt ali določene bolezni ali kronična stanja, imajo povečano tveganje za razvoj pomanjkanja. Ko se staramo, naša koža ob izpostavljenosti soncu ne tvori več vitamina D tako dobro kot v mladosti. Naše ledvice so tudi manj sposobne pretvoriti vitamin D v njegovo aktivno obliko. Manjšo sposobnost proizvajanja vitamina D iz sonca pa ima tudi temnejša koža.

Poleg tega vitamin D potrebuje maščobo, da se absorbira v telesu. Debelost lahko to prepreči, saj se vitamin D veže s telesno maščobo in ne pride v kri. Ljudje s stanji, kot sta Crohnova bolezen ali celiakija so prav tako izpostavljeni tveganju za pomanjkanje, saj običajno ne prenesejo uživanja mastne hrane, kar vpliva na absorpcijo vitamina D.

Preberi si tudi:
Spoznaj vsakdanje živilo, ki vsebuje OGROMNO vitamina D

Spoznaj vsakdanje živilo, ki vsebuje OGROMNO vitamina D

Vitamin D, ki je pomemben za imunski sistem, regulacijo hormonov in stabilizacijo razpoloženja, olajša pomembne procese v celotnem telesu. Vendar pa večina med nami ne zaužije dovolj tega…