fbpx

Uživanje arašidovega masla lahko pomaga preprečiti številne bolezni

Priljubljenost arašidovega masla je resnično eksplodirala v začetku 20. stoletja. Čeprav so arašidi tehnično stročnice, jih kljub temu pogosto obravnavamo kot člane družine oreščkov. Arašidovo maslo še zlasti obožujejo tisti, ki dajejo veliko poudarka na beljakovine, saj jih arašidi vsebujejo ogromno. Izjemno vsestransko živilo, ki ga lahko le namažeš na toast, poliješ preko kosmičev, dodaš v smuti ali pa ješ kar tako na žlico. Vendar pozor, arašidovo maslo vsebuje tudi veliko maščob, zato je zmernost pri uživanju ključna – priporočeni sta maksimalno dve jedilni žlici na dan.

Arašidovo maslo pa ni le zelo okusno, ampak tudi koristno pri preprečevanju številnih bolezni. Katerih?

Diabetes tipa 2
Številne študije so pokazale, da je pri ljudeh, ki redno vključujejo oreščke ali arašidovo maslo v svojo prehrano, manjša verjetnost, da bodo zboleli za srčnimi boleznimi ali sladkorno boleznijo tipa 2 kot pri tistih, ki le redko uživajo oreščke.
Ko se raven krvnega sladkorja (in posledično inzulina) dvigne in nato strmoglavi, lahko to poveča možnosti, da bo oseba sčasoma zbolela za sladkorno boleznijo tipa 2. Toda naravno arašidovo maslo je živilo z nizkim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da ne povzroča zvišanja in padca krvnega sladkorja. Ne pozabi pa preveriti sestavin, saj imajo nekatera arašidova masla dodane sladkorje. Še najbolje je, da ga pripraviš kar doma.

Debelost
Za zdrave ljudi z določeno višino velja neka okvirna zdrava teža. Če pa teža osebe konkretno presega tisto primerno, ki velja za zdravo težo glede na višino, ima ta oseba “kompleksno” bolezen, znano kot debelost. In čeprav arašidovo maslo lahko pomaga pri izgubi teže, lahko s pretiravanjem tudi prispeva k povečanju telesne teže.
Beljakovine v arašidovem maslu lahko pomagajo, da se človek počuti bolj sitega. In če poskušaš izgubiti kakšen kilogram ali ohraniti svojo težo, potem je potrebno uživati hrano, ki te zasiti in ohranja sitega dlje časa in arašidovo maslo zaradi vsebnosti zdravih maščob to vsekakor naredi. Potrebno se je le držati priporočenih količin, ki so maksimalno dve jedilni žlici na dan.

Alzheimerjeva bolezen
Najzgodnejši znak Alzheimerjeve bolezni je ponavadi blaga izguba spomina. Od tam se lahko simptomi poslabšajo do te mere, da ima posameznik težave z vsakodnevnimi dejavnostmi. Vendar pa obstajajo ugotovitve o nekaterih živilih, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za Alzheimerjevo bolezen.
Vitamini skupine B, vitamin E, magnezij in zdrave maščobe v arašidih so lahko koristni za zdravje možganov. Ljudje, ki redno uživajo arašide, naj bi imeli manjše tveganje za srčne bolezni in vse več je dokazov, da je tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni povezano s tveganjem za srčno-žilne bolezni.

Bolezni srca
Obstajajo študije, ki podpirajo idejo, da je arašidovo maslo lahko koristno za zdravje srca. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko baker (ki je v arašidovem maslu) pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca.
Poleg tega lahko aminokislina arginin (ali L-arginin), ki jo najdemo v arašidovem maslu, prav tako pomaga pri preprečevanju bolezni srca. Arašidovo maslo vsebuje tudi vrsto maščobe, imenovano oleinska kislina. Dokazano je, da izbira oleinske kisline namesto drugih vrst maščob pomaga pri ravni krvnega sladkorja, krvnega tlaka in holesterola, kar je vse lahko dejavnik, ko gre za razvoj bolezni srca.

Domače arašidovo maslo - Modna.si
azerbaijan_stockers / Freepik

Osteoporoza
Osteoporoza običajno povzroči, da kosti izgubijo gostoto in postanejo tanjše. Zaradi tega so šibkejše in bolj nagnjene k zlomom. Arašidovo maslo pa ima nekatere lastnosti, ki lahko pomagajo ohranjati močne kosti. Kalij v arašidovem maslu lahko pomaga zmanjšati možnosti izgube kosti. Poleg tega lahko baker v arašidovem maslu zmanjša verjetnost za nastanek osteoporoze, saj pomaga telesu pri ustvarjanju kolagena. Kolagen je primarna sestavina naših kosti – pravzaprav je kar 90 % kolagena v telesu kolagena tipa 1, ki je ključnega pomena ne samo za strukturo kosti, temveč tudi za vezi, kite in kožo.
Poleg tega arašidovo maslo vsebuje tudi kalcij, ki je prav tako lahko dober za zdravje kosti. Vendar pa ima mandljevo maslo še več kalcija kot arašidovo maslo, tako da lahko zamenjava arašidovega masla za mandljevo zmanjša tudi tveganje za razvoj osteoporoze.

Rak
Naše celice se naravno razmnožujejo, vendar se poškodovane ali nenormalne celice včasih začnejo razmnoževati, ko se ne bi smele. To lahko vodi do tumorjev, ki so lahko benigni ali rakasti. Arašidi vsebujejo vitamine B, vitamin E, mangan in antioksidante, ki so vsi lahko koristni za celice in potencialno pomagajo zmanjšati možnosti za razvoj raka.
Poleg tega je raziskava, ki je vključevala več kot 9000 deklet, starih od 9 do 15 let, odkrila možno povezavo med uživanjem arašidovega masla in zmanjšanim tveganjem za raka dojke. Seveda pa samo uživanje arašidovega masla še ne pomeni popolno preprečitev nastanka raka, lahko pa njegovo uživanje na splošno koristi tvojemu zdravju.

Preberi si tudi:
Katero maslo je v resnici bolj zdravo: mandljevo ali arašidovo?

Katero maslo je v resnici bolj zdravo: mandljevo ali arašidovo?

Na kosmičih, palačinki ali pa kar samostojno, masla iz oreščkov izboljšajo marsikatero živilo. Ampak ko gre za mandljevo in arašidovo maslo, nikoli ne vemo, katerega je bolj zdravo…