Kaj je menihovo sadje (in zakaj bi ga morala uporabljati)?
Če si ljubiteljica zdravega načina življenja, potem si morda že slišala za menihovo sadje (‘monk fruit’ oziroma ‘luo han guo’). Naravno sladilo, ki bo zelo verjetno začelo pridobivati na svoji popularnosti, saj je veliko bolj zdravo od stevije.
Kaj je menihovo sadje? Uspeva v južnem delu Kitajske in se v originalu imenjuje luo han guo. Je majhno in sladko sadje, ki je bogato z antioksidanti in se ga že stoletja uporablja v tradicionalni kitajski medicini. Menihovo sadje ima ogromno zdravilnih koristi, kot je na primer blaženje vnetega grla, poleg tega pa ima dokazano tudi antikancerogene lastnosti. Ker pa je ekstrakt menihovega sadja več kot 200-krat bolj sladek od sladkorja, se ga ne uživa samostojno, ampak uporablja le kot naravno sladilo.
Torej je podobno steviji? Do neke mere. Tako kot menihovo sadje je tudi stevija več kot 200-krat bolj sladka od sladkorja, vendar je sladilo pridobljeno s stiskanjem listov, ne iz samega sadeža. Čeprav je stevija prav tako naravno sladilo, pa jo v trgovini pogosto prodajajo v rafinirani obliki, ki pa ni več tako zdrava. Zato bo veliko bolje, če boš hrano in pijače sladkala z menihovim sadjem.
Kako zelo zdravo je menihovo sadje? Menihovo sadje svoje sladkobe ne dobi iz sadnega sladkorja, kot večina sadežev, ampak iz močnih antioksidantov, ki jih imenujemo mogrozidi, ki jih telo presnavlja na drugačen način kot ostale sladkorje. Prav zaradi tega ima, kljub intenzivno sladkemu okusu, zelo malo kalorij, njegov glikemični indeks pa je nič, kar pomeni, da ne pozvroči nobenega nezdravega dviga sladkorja v krvi, kot ga rafiniran sladkor.
Zdaj veš, s čim bi morala sladkati praznične recepte, da bi bili zdravi za uživanje!
Ne spreglej pa tudi recepta za zdrave božične čokoladne trufle, najbolj priljubljenega recepta za božične piškote leta 2018 ter recepta za zdravo in vegansko vročo čokolado!