Kaj se zgodi v tvojem telesu, ko nehaš dvigovati uteži

Se lahko mišice spremenijo v maščobo?

Redna telovadba prinaša številne koristi in to ne le za izgled, ampak tudi za splošno zdravje. Izguba teže in izklesanje postave sta pogosta razloga, zakaj nekateri ljudje telovadijo, spet drugi pa preprosto uživajo v samem športanju. Vadba konec koncev dokazano poveča vrednosti endorfinov, dopamina, adrenalina in endokanabinoida – vse to so možganske kemikalije, povezane z občutkom sreče, samozavestjo, občutkom sposobnosti ter manj tesnobe in stresa.

Fitnes strokovnjaki in trenerji svojim strankam pogosto svetujejo, naj vadijo po urniku, ki je odvisen od tega, kolikokrat na teden imajo namen telovaditi. Od tega je namreč odvisen tip vadbe. Kardio, na primer, se lahko izvaja vsak dan nekaj minut, medtem ko bi morale biti visokointenzivne vaje ali HIT omejene na trikrat na teden. Kar pa se tiče ostalih vaj, kot so vaje z utežmi, ki izboljšajo telesno moč in povečajo mišično maso, pa jih je priporočljivo izvajati le dva- do trikrat na teden.

Kaj pa se zgodi v tvojem telesu, ko kar naenkrat, zaradi poškodb, bolezni ali česa drugega, ne moreš več izvajati vaj z utežmi? Se lahko mišice spremenijo v maščobo?

Pri vadbi je za ohranjanje mišic nujna doslednost – še zlasti kar se tiče dvigovanja uteži. Če prenehaš z vadbo za moč, boš verjetno opazila zmanjšano moč (zaradi česar je težje opravljati vsakodnevne dejavnosti), izgubo energije, slabše ravnotežje in povečanje telesne mase že v 3-4 tednih. Strokovnjaki še pravijo, da bo moč, ki si jo pridobila z dvigovanjem uteži, v osmih tednih brez treninga popolnoma oslabela.

Nekateri verjamejo, da lahko neaktivnost po več tednih ali mesecih mišice spremeni v maščobo – pogosta napačna predstava. Ko bodybuilderji prenehajo z dvigovanjem uteži iz kakršnegakoli razloga, postopoma izgubljajo mišično maso. Spremembe se lahko pojavijo šele po daljšem premoru. Če si vzameš odmor za le nekaj dni do enega tedna – se telesu ne more zgoditi nič drastičnega. Kratek oddih je telesu lahko celo koristen za okrevanje. Nils Hestermann, vodja oddelka za moč in kondicijo pri Precision Athletica, pojasnjuje, da se pri izgubi mišične mase lahko zgodi upočasnitev metabolizma – kar nato “poveča telesno maščobo, če ohranjate enake prehranjevalne navade kot takrat, ko ste trenirali.”