Domov » Prehrana & Recepti » Kaj so ogljikohidratni intervali (in ali bi jih morala poskusiti?)

Kaj so ogljikohidratni intervali (in ali bi jih morala poskusiti?)

Prehrana & Recepti
Kaj so ogljikohidratni intervali (in ali bi jih morala poskusiti?)
📷 Unsplash

Torej, slišala si že za diete, ki prepovedujejo uživanje ogljikovih hidratov (na primer ketonska dieta), kaj pa za dieto z ogljikohidratnimi intervali (‘carb cycling’)? Trenutno je tak način prehranjevanja zelo v trendu in v nadaljevanju ti razkrivamo, zakaj je tako zelo priljubljen.

Kaj sploh je? ‘Carb cycling’ je način prehranjevanja, pri katerem izmenično uživaš različne količine ogljikovih hidratov (OH). V določenem časovnem razponu (dnevno, tedensko, mesečno) uživaš določene količine OH-jev, ki se razlikujejo od osebe do osebe. Na splošno velja, da en dan zaužiješ večjo količino hidratov (okoli 200 g), naslednji dan pa manjšo (okoli 50 g).

Ali to pomeni, da lahko en dan poješ kolikor pizze in pomfrija želiš? Nikakor. Tudi tiste dni, ko lahko zaužiješ večje količine ogljikovih hidratov, bi morala paziti na to, da uživaš s hranili bogata in zdrava živila, kakršni so sladek krompir, ovseni kosmiči in polnozrnat kruh.

Kakšne so koristi takšnega načina prehranjevanja? ‘Carb cycling’ je priljubljen pri bodybuilderjih in profesionalnih športnikih, predvsem zaradi raziskav, ki so razkrile, da lahko večji vnos ogljikovih hidratov izboljša njihovo učinkovitost. Za ostale, navadne smrtnike pa je nekaj raziskav pokazalo, da lahko tak način prehranjevanja pomaga pri hujšanju.

Kako deluje? Osnovna teorija načina prehranjevanja z ogljikohidratnimi intervali je približno taka: Tiste dni, ko si bolj aktivna, bi morala zaužiti več ogljikovih hidratov (okoli 60% skupnega vnosa kalorij), ker jih telo potrebuje za vzdrževanje energije. Tiste dni, ko pa si malo do zmerno aktivna (dan preležiš na kavču), pa bi morala zaužiti manj OH-jev, saj telo dejansko ne potrebuje toliko energije. Z manjšim vnosom hidratov na ležerni dan boš povzročila, da bo tvoje telo začelo kuriti maščobo namesto glukoze, kar se dejansko dogaja pri ketogenski dieti. Visokohidratni dnevi tak način prehranjevanja naredijo predvsem bolj razumen, poleg tega pa se na tak način lahko prehranjuješ kolikor časa želiš.

Bi ga morala poskusiti? Takšnega načina prehranjevanja se veliko lažje dolgoročno držiš kot pa nizkohidratnih diet. Sicer pa je veliko bolj, kot obremenjevanje s količino vnosa ogljikovih hidratov, pomembno, da hidrate uživaš zmerno in v vsakodnevno prehrano vključiš zdrava živila, kakršna so zelenjava, sadje, polnozrnate žitarice, puste beljakovine, semena in oreščki. Pri hujšanju oziroma vzdrževanju telesne teže ti zelo pomaga tudi to, da konstantno daješ prednost zdravim živilom, namesto hitri hrani.