Kaj ti poskušajo akne povedati o tvojem zdravju

Če so oči zrcalo duše, je tvoja koža zrcalo stanja tvojega zdravja. Najbolj preprosto je reči, da je za mozolje kriv PMS ali pa da so nastali, ker si si pred spanjem pozabila očistiti obraz. In čeprav vse to res lahko pripomore k nastanku mozoljev, ogrcev in milj, je zelo pomembno posvetiti malo več pozornosti temu, kje na obrazu se ti pojavljajo izbruhi mozoljev ter tudi, kakšne vrste so. Akne lahko nudijo zelo dober vpogled v tvoje splošno zdravje – in tretiranje globljih zdravstvenih problemov je lahko najbolj učinkovita rešitev za zdravljenje aken.

Vzdolž čeljustne kosti
Akne vzdolž čeljustne kosti so veliko bolj pogoste pri ženskah kot moških, saj bi lahko bile povezane s porastom moških hormonov, ki spodbujajo proizvodnjo maščobo pred in med menstruacijo. Če si zavestno prenehala polagati telefon na ta predel obraza (še en krivec) in se ti ta vrsta aken še vedno pojavlja, se čim prej posvetuj s svojim zdravnikom. Ženske z višjimi ravnmi moških hormonov kot običajno lahko razvijejo sindrom policističnih jajčnikov.

Akne na licih
Če se ti akne pojavljajo na zgornjem delu lic, se vzrok zanje lahko skriva v onesnaženem zraku in dihanju onesnaženega zraka ali pa spanju na nečistem vzglavniku. Mozolji na spodnjem delu lic pa lahko kažejo na slabo zobno higieno.

Ogrci na nosu
Črni ogrci na nosu so znak oksidirane zamašene maščobe, ki se obarva v črno barvo, ko pride v stik z zrakom. V 20-ih letih in kasneje, ženske izgubljamo estrogen in pridobivamo testosteron, ki lahko vpliva na ravnovesje maščobe v koži in poveča nastajanje ogrcev. Temu pa dodaj še znoj in ličila in nastajanje ogrcev je še pospešeno. Proizvodnjo ogrcev prepreči z uporabo izdelkov, ki so targetirani za tretiranje T-cone (vključno z izdelki, ki vsebujejo aktivno oglje), ki lahko vpijejo odvečni sebum, ne da bi pri tem izsušili kožo.

Cistične akne
Cistične akne pa so globlji in boleč problem, ki ga povzročajo hormonske spremembe in izločanje presežka sebuma. Ta tip aken se zelo razlikuje od običajnih mozoljev in ogrcev, saj se pogosto ne odziva ne tretmaje proti aknam, ki jih lahko kupiš v lekarni. Pri cističnih aknah običajno najbolj pomaga zdravilo Roaccutane, injekcije s steroidi in kontracepcijske tablete, vendar se je treba zavedati stranskih učinkov, zato se o najboljši izbiri prej posvetuj s svojim zdravnikom ali dermatologom.

Spoznaj najboljša protivnetna živila za čisto kožo in nasvete za čisto in brezhibno kožo v poletnem času!