Spoznaj najboljša protivnetna živila za čisto kožo!

Vnetje je tako nekako kot mozolj – lahko nastane kar od nikoder! Vendar pa se v resnici dogaja to, da se tvoj imunski sistem odziva na škodo – ali je to fizična poškodba (otečen gleženj) ali pa duševna (dodaten stres).

Še en dejavnik, ki lahko vpliva na vnetje v telesu pa je tvoja prehrana. Ocvrta hrana, rafinirana moka in umetna sladila so le nekateri izmed sprožilcev vnetja. Potem pa so tu še nekatera živila, ki delujejo ravno nasprotno in preprečujejo vnetja. To pa so…

Borovnice

Borovnice so kraljice protivnetnih živil. Vsebujejo največ antocianov med vsem jagodičevjem, ki izklopijo vnetne in imunske gene. Borovnice so polne vitamina C in resveratrola, ki spodbujata protivnetne odzive telesa z zmanjšanjem vnetnih prostih radikalov.

Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so “odporni škrob”, kar pomeni, da gredo skozi črevesje brez prebavljanja. Pustijo pa za seboj zdravo črevesno bakterijo, ki tvori maščobno kislino, ki spodbuja bolj učinkovito oksidacijo maščob, znano tudi pod imenom butirat. Ta butirat pa je tisto, kar zmanjšuje vnetja v telesu. Uživaj torej živila, ki tvorijo butirat in opazuj, kako se manjša vnetje!

Losos

Losos je poln zdravih omega-3 maščob, ki so znane po svojih protivnetnih lastnosti. Ker ima losos EPA in DHA omega-3 maščobne kisline, ki so že aktivne, se bo vnetje zmanjšalo zelo hitro.

Ingver

Ingver je skorajda vsemogočno zdravilo. To pa zato, ker vsebuje spojine gingerole, ki pa imajo (ja, uganila si) protivnetne učinke. Gingeroli blokirajo gene in encime, ki spodbujajo vnetja. Torej samo še en dodaten razlog, da dodaš ingver v čisto vse jedi.

Ne spreglej tudi, katerih 5 sestavin v izdelkih za nego kože bi morala poznati čisto vsaka in katera živila ženske s čudovitimi lasmi redno uživajo!