Kako lahko iz nočne sove postaneš jutranja ptica

In dejansko uživaš v tem!

Za večino juter velja, da si lahko precej srečna, če ti uspe vstati iz postelje in se pravočasno prikazati na delovnem mestu. In zagotovo se sprašuješ, kako lahko določenim ljudem uspe pripraviti zelo zgoden zajtrk, odteči 6 kilometrov, prebrati eno poglavje knjige in po vrhu vsega še pravočasno priti v službo. Vse to gre samo zahvala temu, da so sami sebe natrenirali biti jutranje ptice. In tako lahko to postaneš tudi ti…

Večerjaj bolj zgodaj

Postati jutranja oseba ni ravno tako enostavno, da samo nastaviš budilko dve uri prej in je to to. Gre za prilagajanje tvojega celotnega dneva, da vse delaš prej, vključno z zaužitjem hrane. Če se imaš namen zbuditi ob 6. uri, naj ti bo cilj, da prejšnji dan pripraviš in poješ večerjo najkasneje do 20. ure. Tako bo imelo tvoje telo dovolj časa, da prebavi vso hrano, ti pa boš ob 22. uri lahko mirno zaspala.

Kavo zamenjaj za zeliščni čaj

Če nikakor ne moreš nehati razmišljati o stvareh, ko se odpraviš prej v posteljo, potem poskrbi, da zadnjo kavo spiješ ob 13. uri, potem pa nobene več (ne skrbi, jutranja kava z mlekom je še vedno dovoljena). Ko sonce zaide, po požirkih pij baldrijanov čaj, ki te bo sprostil in pripravil na zgodnji spanec.

Izklopi TV

Saj veš, kako gre – po večerji se vedno prileže pogledati kakšen film ali serijo. In kot bi mignil, že je ura polnoč. Namesto televizije se raje odloči za branje knjige in verjemi nam, veke bodo postajale težke še preden boš zaključila s prvim poglavjem.

Odlašaj (no, na nek način…)

Namesto, da greš na fitnes, po nakupih ali si umivaš lase pred spanjem, preloži to na jutranji čas. Tako boš imela strukturiran seznam opravil, ki pa ga boš v jutranjih urah opravila dvakrat hitreje (ne boš verjela, kako prazne so trgovine takrat, ko se odprejo).

Z budilko se igraj skrivalnice

Saj poznaš tisti občutek, ko se zbudiš in ugotoviš, da si že trikrat pritisnila “dremež” na budilki na telefonu? No, to bi precej težje naredila, če bi telefon z alarmom vsak večer postavila na drugo mesto. Danes naj bo to pod posteljo. Jutri na omarico v hodniku. Naslednji dan na predalnik. In tako naprej.

Sprejmi nekajdnevno slabše spanje

To je neizogibno: če premakneš svoj čas za spanje na štiri ure prej, boš imela zagotovo nekaj nemirnih noči in težkih juter. Vendar jim nikar ne dovoli, da te iztirijo. Samo pomili – če se počutiš tako izčrpano ko se zbudiš, potem se boš veliko raje preoblekla v pižamo že takoj po večerji.

Bodi dosledna

Ja, vemo. V petek bi rada ostala malo dlje časa zunaj in v soboto spala do poldneva. Ampak, bolj kot boš zmešala svoj spalni ritem čez vikend, težje se boš zopet privadila starega ritma, ko bo prišel ponedeljek. Zato spij kozarček ali dva, nato pa odhiti domov pod toplo odejo. Tako, pa imaš najboljše iz obeh svetov.

Te zanima, zakaj bi morala vsako jutro najprej spiti kozarec vode?