Domov » Lepota & zdravje » Kako lahko probiotiki v kozmetičnih izdelkih koristijo tvoji koži

Kako lahko probiotiki v kozmetičnih izdelkih koristijo tvoji koži

Lepota & zdravjeNega
Kako lahko probiotiki v kozmetičnih izdelkih koristijo tvoji koži
📷 Profimedia

Običajno se probiotike omenja, ko govorimo o jogurtih z živimi kulturami in zdravem črevesju, ampak kot si morda že opazila, se v zadnjem času vse pogosteje pojavljajo tudi v kozmetičnih izdelkih. In zakaj se kar naenkrat dodaja te mikroorganizme v kreme in serume?

Teoretično imajo lahko izdelki, ki so jim dodani probiotiki, izjemne koristi za kožo. Vse se začne pri uravnovešanju našega mikrobioma – zbirki mikroorganizmov, ki se nahajajo na površini kože. Zdrava koža je povezana s številnimi mikroorganizmi na koži, kožne bolezni pa lahko spremenijo mikrobiome, ki vodijo v nenormalno kolonizacijo škodljivih bakterij, ki poškodujejo kožo.

Probiotični kozmetični izdelki pomagajo pri osnovnih težavah s kožo, kakršna je izsušenost, poleg tega pa tudi spodbujajo rast dobrih bakterij, ki sodelujejo pri obnovi zdravega mikrobioma.

Kozmetika s probiotiki je izjemno koristna za kožo s poškodovano kožno pregrado – na primer pri ekcemu, poleg tega pa tudi za aknasto kožo, saj lahko ponovno vzpostavi ravnovesje v mikrobiomu.

Probiotike med drugim najdeš v The Ordinary “Buffet” Multi-Technology Peptide serumu (Look Fantastic) in Aurelia The Probiotic koncentratu (Cult Beauty).