Domov » Lepota & zdravje » Kako najhitreje pozdraviti od sonca opečeno kožo

Kako najhitreje pozdraviti od sonca opečeno kožo

Lepota & zdravjeZdravje
Kako najhitreje pozdraviti od sonca opečeno kožo
📷 Profimedia

Blažilni nasveti za hitro pomiritev in celjenje poškodovane kože.

Si bila predolgo časa na soncu, zdaj pa je tvoja koža opečena? Vsakemu se lahko zgodi, čeprav je redno nanašanje kreme z zaščitnim faktorjem, nošenje pokrival in izogibanje sončnim žarkom v najbolj vročem delu dneva ključnega pomena za ohranjanje zdravja.

Nevarnosti pretiravanja s sončenjem so očitne. Ne le, da lahko sončne opekline pospešijo staranje kože, temveč lahko le enkrat na dve leti opečena koža kar potroji možnosti za nastanek kožnega raka.

Torej, kako lahko čim hitreje in varno pozdraviš od sonca opečeno kožo, ki je rdeča, srbeča in boleča?

Najprej jo pomiri z mrzlo vodo
Stuširaj se s hladno vodo in nato na prizadete predele nanašaj mrzle obkladke za takojšnje olajšanje – mokra brisača lahko deluje kot učinkovit obkladek. Hladnejša temperatura na koži povzroči krčenje krvnih žil in tako pomaga zmanjšati vnetje.

Navlaži opeklino
Kožo ohrani hidrirano z vlažilno kremo. Aloe vera ima odlične pomirjevalne lastnosti in je protivnetna, tako da je izjemno učinkovita pri blaženju sončnih opeklin. Nanesi jo na vlažno kožo takoj po prhanju, da zakleneš vlago v kožo in nanos redno obnavljaj. Obstaja pa še nekaj drugih naravnih sestavin, ki lahko pomagajo pomiriti kožo, kot so probiotični jogurt, črni čaj, mlečne obloge in jabolčni kis – poln pokrovček ga zlij v hladno kopel in se namakaj nekaj minut. Jabolčni kis pomaga obnoviti naravni pH kože in jo s tem ohladiti.

Opeklina naj bo konstantno prekrita
Izogibaj se nadaljnjemu izpostavljanju kože sončnim žarkom, saj bi to povzročilo še večjo poškodbo kože. Če se ne moreš izogniti soncu, potem poskrbi, da so opečeni predeli prekriti. Lahko traja tudi več tednov, da si koža popolnoma opomore. Ponovna izpostavljenost soncu bi povzročila samo še dodatno škodo in zakasnila popravilo celic.

Pij več vode, ko je tvoja koža opečena
Sončne opekline lahko povzročijo dehidracijo, zato je zelo pomembno, da piješ veliko vode in tekočin, da preprečiš dehidracijo. Izogibaj se alkoholu in kofeinu, saj te bosta samo še bolj dehidrirala.

Vzemi tableto proti bolečini
Protivnetna zdravila proti bolečinam, kot je Ibuprofen, lahko zaužijemo za zmanjšanje vnetja, ki ga povzročajo sončne opekline. Zdravnik lahko za zmanjšanje vnetja predpiše tudi blago steroidno kremo.

Nikar ne lupi opečene kože
Upri se želji po lupljenju izsušenih slojev odmrle kože, saj s tem razkriješ svežo, ranljivo kožo, ki bi se lahko okužila. Raje pustite, da se koža sama zaceli in regenerira in jo še naprej redno neguj z vlažilnimi kremami, da olajšaš srbenje.