Kako ohraniti zdrav zrak v vašem domu tudi pozimi

Ste vedeli, da je zrak v zaprtih prostorih pet- do šestkrat bolj onesnažen kot na prostem? V današnjem hitrem tempu življenja se včasih osredotočamo na notranje opremljanje svojega doma, pri tem pa pozabljamo na ključno komponento – zrak, ki ga dihamo.

Prezračevanje ni zgolj tehnični vidik doma, temveč ključen dejavnik za zagotavljanje zdravega in udobnega okolja. V zimskem času je zunaj običajno hladno in ljudje se izogibajo odpiranju oken, saj menijo, da bodo s prezračevanjem izgubili toploto in bo tako notranji prostor postal hitro prehladen. Zato mnogi raje zadržujejo zatohel zrak. Pri tem pozabljajo, da svež zrak prispeva k boljšem zdravju, počutju in kakovosti bivanja. Kar 95 % gospodinjstev ima najmanj eno težavo, povezano s kakovostjo notranjega zraka. Drugi največji razlog za raka pljuč je visoka koncentracija radona. To je naraven radioaktiven plin brez barve, vonja in okusa, najpogosteje prisoten v kleteh in pritličjih.

Svež zrak prispeva k boljšem zdravju, počutju in kakovosti bivanja - Modna.si
Svež zrak prispeva k boljšem zdravju, počutju in kakovosti bivanja

Za zdravo bivanje v prostoru potrebujemo od 15- do 20-krat več zraka od izdihanega. S pravilno izbiro, namestitvijo in vzdrževanjem prezračevalnega sistema lahko bistveno izboljšate kakovost zraka v svojem domu. Sredstva za odišavljanje zgolj prekrijejo neprijetne vonjave, kakovost zraka pa ostane bolj ali manj nespremenjena ali se celo poslabša. Uporaba osvežilcev zraka prav tako lahko negativno vpliva na zdravje uporabnikov, kar se običajno kaže v draženju dihalnih poti, poslabšanju astme, slabosti, glavobolu in drugih podobnih simptomih.

MIKrovent je inovativen lokalni prezračevalni sistem z visoko stopnjo rekuperacije - Modna.si
MIKrovent je inovativen lokalni prezračevalni sistem z visoko stopnjo rekuperacije (Foto: Shutterstock)

Dobro prezračen prostor je zato pogoj za zdravo bivanje, naše dobro počutje in zbranost. Podjetje MIK je razvilo inovativen lokalni prezračevalni sistem MIKrovent z visoko stopnjo rekuperacije, ki je rezultat slovenskega znanja in lastnega razvoja. Prezračevalni sistem v vašem bivalnem prostoru zagotavlja neprekinjeno dovajanje svežega zraka. Tako si lahko obenem zagotovite, da se toplota prostorov ohranja in hkrati uživate v kakovostnem zraku.