Kako organizirati živila v hladilniku, da bodo zdržala čim dlje časa uporabna

Ali poznaš optimalen prostor v hladilniku za vsako živilo?

Dobro organiziran hladilnik je ključnega pomena za varno shranjevanje živil, poleg tega pa boš zaradi tega posledično zavrgla tudi manj hrane. Ali veš, kam gre katero živilo v hladilniku, da bo zdržalo čim dlje časa sveže oziroma uporabno?

Temperatura hladilnika: Nastavi jo med 1°C in 4°C, da ima hrana pribižno 5°C ali manj. In nikoli v hladilnik ne postavljaj vroče hrane, saj boš s tem dvignila temperaturo v celotnem hladilniku, kar pa lahko privede do nepotrebnega kvarjenja hrane in zastrupitve s hrano.

Kako shranjevati živila: Ko jih enkrat odpreš, moraš dodatke jedem, kot so kečap, majoneza, ajvar, gorčica ter marmelade in ostale namaze hraniti v hladilniku. Kuhane jedi morajo biti shranjene v posodicah s pokrovom, surovo meso in ribe pa v dobro zatesnjenih polivinil vrečkah.

Kako organizirati hladilnik

  • Zgornja polica: Živila, ki ne potrebujejo kuhanja, kot so narezki, siri in ostanki skuhanih jedi.
  • Srednja/spodnja polica: Mlečni izdelki, kot so mleko, jogurti in maslo.
  • Spodnja polica: To je najhladnejši prostor v tvojem hladilniku in zato idealno mesto za surovo meso in ribe. Shranjevanje surovih živil v spodnjem delu hladilnika pa tudi zmanjšuje tveganje za navzkrižno kontaminacijo.
  • Predal(i): Zelenjava, solate, sadje je potrebno shranjevati v originalni embalaži v predalu, ki mora biti dobro zaprt. To je tudi idealno mesto za shranjevanje zelišč, saj ni možnosti, da bi ponesreči zamrznila v zadnjem delu hladilnika.
  • Police v vratih: To je najtoplejši del hladilnika in najbolj dovzeten na nihanje temperature. V tem predelu shranjuj živila, ki vsebubjejo naravne konzervanse, kot so kečap, majoneza, ajvar, marmelade, sokovi.

Ali veš, katerih živil ne bi smela nikoli hraniti v hladilniku in katero stvar bi morala postaviti v hladilnik, da bosta sadje in zelenjava ostala dlje časa sveža?