Kako podaljšaš obstojnost parfuma

Že Kleopatra je rada lepo dišala in punce danes nismo prav nič drugačne. Znamke lansirajo nove parfume kot po tekočem traku, me pa z veseljem večamo našo kolekcijo. Neglede na to ali je parfum na bazi olja, toaletna ali kolonjska voda, cene parfumov niso ravno nizke in v popolnem svetu naj bi dišava na nas trajala cel dan. Žal pa temu ni vedno tako in pogosto se dogaja, da kupujemo manjše stekleničke parfumov, ki jih prenašamo s seboj v torbici kamorkoli gremo, da si tekom dneva lahko ponovno nanesemo dišavo.
Zelo pomembno je dejstvo, kako nosimo parfum, na dolžino trajanja pa vpliva tudi sam vonj parfuma. V nadaljevanju si preberi nekaj nasvetov, kako podaljšati obstojnost vsakemu parfumu.

Premišljeno izberi note parfuma
Nežni cvetlični, citrusni ali naravne dišave so očarljive in sveže, vendar so znane po tem, da niso najbolj obstojne. Olesenele in začinjene note se veliko dlje časa obdržijo na koži, saj so močnejše in trpežnejše že po naravi.

Sestava je pomembna
Parfumi so narejeni iz različnih rastlin, sintetičnih olj in alkohola, vendar vsaka formulacija vsebuje različne koncentracije parfumskih olj, ki vplivajo na obstojnost vonja. Parfum ali parfumski ekstrakt vsebujeta največjo koncentracijo olja (okoli 20 odstotkov, lahko pa tudi do 40 odstotkov) in običajno je tudi cena zato višja od toaletnih vodic, ki vsebujejo zgolj 10% olja.

A post shared by ✨Modna.si (@modna.si) on


Kombiniraj z losjonom
Predno se posprejaš s parfumom, navlaži kožo z losjonom ali oljem nevtralnega vonja, ki bo vonj parfuma na koži obdržal dlje časa. Če imaš komplet losjona in parfuma z istim vonjem, toliko bolje!

Strateško posprejaj
Pulzne točke na telesu proizvajajo toploto, zato je parfum najbolje posprejati na te točke, saj oddajajo dišavo skozi cel dan. Ključna mesta so: zadnja stran kolena, notranja stran komolcev, tilnik in seveda že vsem znana zapestja.

Ne drgni
To je ena tistih stvari, ki jo vsi že kar avtomatično naredimo, vendar je to popolnoma nepotrebno in bi se bilo tega najbolje odvaditi. Drgnjenje povzroči razpad molekul v parfumu, kar je glavni razlog, da se vonja parfuma že zelo kmalu ne zazna več.

Pravilno shranjuj
Parfuma nikoli ne shranjuj na polici v kopalnici. Vlažnost (ki nastane zaradi tuširanja), toplota in svetloba povzročijo razgradnjo spojin, kar privede do manj intenzivnega vonja. Parfumi imajo najraje temne in hladne prostore.