Kako pravilno shraniti zimska oblačila

Ni boljšega dneva od tistega, ko se zaveš, da letos ne boš več potrebovala debelih, pletenih puloverjev, plaščev in škornjev. Letošnja zima je bila kar mrzla, zato nas verjetno večina že komaj čaka, da oblačila za hladne dni končno potisnemo v najbolj oddaljen kot in v ospredje omare obesimo lahkotne jakne in krila ter namesto škornjev in gležnjarjev obujemo sandale.

Preberi si tudi:
Kdaj je prezgodaj in kdaj pravi čas za sandale

Kdaj je prezgodaj in kdaj pravi čas za sandale

Ko se zunanje temperature začnejo dvigovati, se modni kosi kot so lahkotne jakne, kratka krila in maksi lahkotne obleke, ki smo jih imele več mesecev pospravljene na najvišji…

Čeprav si verjetno že pošteno naveličana zimskih oblačil in bi jih najraje samo stlačila v zadnji kot omare, kjer bodo čakala na ponovno zimo, pa to za oblačila ni najboljše. V iskanje popolnega plašča, škornjev in puloverjev si verjetno vložila kar nekaj časa in zadnja stvar, ki si jo želiš, je zagotovo ta, da bi ob ponovnem mrazu oblačila izgledala katastrofalno in bi v najslabšem primeru celo morala v ponovni nakup obvezne modne zimske opreme.

V nadaljevanju smo v desetih nasvetih opisali, kako se pravilno shrani zimska oblačila za čas, ko preidemo v toplejše mesece leta.

1. Najprej vse očisti
Najbolj pomemben in učinkovit nasvet je, da vsa oblačila, ki jih nekaj časa ne boš nosila in jih želiš shraniti, opereš v pralnem stroju ali pa neseš v čistilnico na suho čiščenje. Molje in insekte privlačijo naši vsakdanji vonji, kot so parfum, hrana, deodorant, dim, ki jih mi skorajda ne zaznavamo in precej neprijetna je že sama misel na to, da jih pred shranjevanjem ne bi odstranili z oblačil.

2. Odstrani plastične vreče z oblačil
Nikoli ne shranjuj ničesar, resnično ničesar v plastičnih varovalnih vrečah iz čistilnic. Plastika zadržuje vlago in vlakna se zato lahko izsušijo, kar je tudi največkrat vzrok za porumenelost oblačil.

3. Investiraj v shranjevalne zaboje
Plastične vakuumske vreče so zelo priljubljene, vendar strokovnjaki svarijo pred njimi, saj z vakuumom izsesamo iz vreče ves zrak, kar lahko povzroči izsušenost oblačil, ki pa morajo dihati. Plastični zaboji so bolj primerni za neobčutljiva oblačila, kot so t-majice, kavbojke, volneni puloverji in oblačila iz poliestra. Pomembno je predvsem to, da oblačila zložiš bolj ohlapno in s tem omogočiš pretok zraka.

4. Občutljive tkanine shrani posebej
Občutljive tkanine, kot so svila, kašmir ali oblačila, ki ti veliko pomenijo, po čiščenju v čistilnici zavij v papirnate brisačke in položi v bombažno-platnene vreče ali zaboje.

5. Na obešalnike nikar ne obesi puloverjev…
Če imaš dodatno omaro za shranjevanje (kakšna srečnica!), puloverjev kljub temu raje ne obesi, saj se lahko raztegnejo, česar pa se ne da popraviti. Namesto tega jih raje zloži in položi v bombažno-platnene zaboje tako, da so najtežja oblačila na dnu. Zapomni pa si eno stvar: ne stlači vseh puloverjev v en zaboj. Zrak mora krožiti, saj se drugače lahko začne delati plesen. Razmisli tudi o tem, da bi v zaboj dala dišavo z vonjem cedre, ki odganja škodljivce.

Zimski puloverji - Modna.si
Zimski puloverji (Foto: Freepik)

6. … in plaščev
Če verjameš ali ne, je za plašče iz volne, usnja ali umetnega krzna veliko bolje, če jih shranimo zložene, kot pa obešene. Najprej izprazni vse žepe, zapni pas in gumbe ali zadrgo ter ga na rahlo zloži. Zložene plašče položi v zaboj. Tak način pripomore k temu, da plašči obdržijo svojo obliko.

7. Oblačila iz pravega krzna naj visijo
Če imaš plašč iz pravega krzna, razmisli o tem, da bi ga v poletnih mesecih shranila malo bolj strokovno, v prostorih z nadzorovano oz. stalno temperaturo. Glede na wikipedijo se mora pravo krzno hraniti na temperaturi 10 stopinj in 50% vlažnosti, da se ohranja ustrezno raven vlage.

8. Zapomni si štiri dejavnike
Hladno, čisto, suho, temno. Zadnja stvar, ki si jo želiš, je shraniti oblačila v okolju, ki je vlažno, prevroče, prašno in svetlo.

9. Investiraj v “boot tree”, ki drži obliko škornja
Nobena si verjetno ne želi nagubanih in brezobličnih usnjenih ali semiš škornjev, ki so celo poletje pomečkani ležali v zadnjem delu omare. Nakup nekaj parov oblikovalcev za v škornje resnično dela čudeže. Čeprav je za škornje najboljše, da stojijo pokonci, se običajno zatakne pri prostoru, ki ga nikoli ni dovolj, tako da škornje enostavno položi v zaboj v ležečem položaju. Še prej pa jih seveda očisti in namaži z zaščitno kremo ter med vsak par položi bombažno krpo ali majico, ki je ne nosiš več.

10. Čevlje napolni s papirnatimi brisačkami
Če v mrzlih dneh ne nosiš škornjev, ampak si bolj pristašica gležnjarjev, jih pred poletjem napolni s papirnatimi brisačkami, ki bodo držale obliko čevlja. Še prej pa jih seveda očisti.