fbpx

Kako pri otroku z enim stavkom ustaviti napad jeze

Vsak starš, ki ima doma malčka ali starejšega otroka, se je že kdaj soočil z napadi jeze ali trme pri otroku. Napade jeze, ki so še zlasti neprijetni, če se zgodijo v javnosti, pa je v resnici zelo enostavno prekiniti oziroma zatreti z le enim stavkom. Ja, povsem brez dretja, brez kreganja in brez pregovorjanja.

Strokovnjaki opozarjajo, da so napadi jeze sicer povsem normalni za zdrav otrokov razvoj, pomembno je predvsem to, kako nanje reagiramo starši in uporabnica Instagrama pravi, da je za ustavitev napada jeze potreben le en stavek.

Jennifer B., ki ima doma tri otroke mlajše od 7 let, je na svojem Instagram profilu @8thdayformomonly objavila video, v katerem je spregovorila o tem, kako ji je uspelo ustaviti napada jeze pri svoji 2 in pol leta stari hčeri. Med napadom jeze je pogledala hčerin rdeč pulover in ji rekla: “Zelo mi je všeč tvoj moder pulover.” Hčerka je pogledala dol svoj pulover in ji odvrnila: “Ne, rdeč je.” In mama je nadaljevala pogovor: “O joj, sem mislila, da je rumen.” Hčerka je ponovila svoj odgovor: “Ne, rdeč je.” Nato sta se še malo pogovarjali o puloverju in pozornost hčerke se je povsem preusmerila stran od napada jeze.

Med napadom jeze je najbolj pomembno to, da otroku preusmerimo pozornost na nekaj drugega in na primer rečemo nekaj, kar je povsem drugače, kot je v resnici, otrok pa bo vedel, kaj je pravilno in bo tudi čutil potrebo po tem, da te popravi.

Ko imajo malčki (ali kdorkoli, celo odrasli) izbruh jeze, njihovi možgani ne delujejo racionalno, njihova amigdala prevzame popoln nadzor nad možgani, tako da, ko jih poskušamo racionalizirati, ne deluje. Ta trik pa deluje, ker s tem enim stavkom spodbudimo racionalni del možganov in amigdala mora dati nadzor in možgani so lahko spet racionalni.