fbpx

Zakaj bi morali pogosteje uživati ananas

Pod bodičasto lupino ananas skriva sočno rumeno meso, ki ga lahko uživamo kar tako narezanega na kose ali pa ga popečemo. To tropsko sadje, ki izvira iz Južne Amerike, se je razširilo po vsem svetu, pri čemer so prve tri države, ki proizvajajo sadje, Kostarika, Indonezija in Filipini.

Od krepitve imunosti (zahvaljujoč vsebnosti antioksidantov), do zmanjšanja tveganja za raka in pomoči pri prebavi, ananas ponuja veliko nepričakovanih koristi.

Izkazalo se je, da je v tem sadju eno posebno hranilo, ki lahko vpliva na holesterol v krvi – bromelain. Bromelain, encim za prebavo beljakovin, ki je prisoten v sadju in steblu ananasa, lahko pomaga razgraditi holesterolne obloge v arterijah. To pomeni zdrav pretok krvi in manjše tveganje za bolezni srca. Glede na študijo iz leta 2021, objavljeno v reviji Nutrition & Metabolism, je vsakodnevno uživanje ananasa povezano z zaščito pred hiperholesterolemijo – visokimi ravnmi lipoproteinov nizke gostote (LDL) ali slabega holesterola v krvi. Študija je tudi pokazala, da lahko dnevno uživanje ananasa zmanjša povečanje telesne mase. Debelost je lahko tudi stresen dejavnik za srce.

Poleg bromelaina je ananas lahko dober za zdravje srca tudi zaradi vsebnosti vlaknin, kalija in vitamina C. Ena skodelica ananasa ali 165 gramov sadja vsebuje 2,31 grama vseh prehranskih vlaknin, 180 miligramov kalija in 78,9 miligramov vitamina C.

Od zniževanja krvnega tlaka in znižanja ravni slabega holesterola do zmanjševanja vnetja, lahko vlaknine naredijo veliko za naše telo. Kot nepričakovan bonus so vlaknine odlične za zdravo prebavo in splošno zdravje črevesja. Kalij pomaga uravnavati krvni tlak in zmanjšuje tveganje za bolezni srca in možgansko kap. Antioksidanti, kot je vitamin C, delajo čudeže za naše telo. Od rasti in obnavljanja tkiv do zdravja imunskega sistema in preprečevanja raka, artritisa in srčnih bolezni, obstaja veliko razlogov, zakaj vzljubiti vsebnost vitamina C v ananasu.

Čeprav so alergije na ananas zelo redke, pa so nekateri lahko alergični na to tropsko sadje. Simptomi alergije na ananas vključujejo koprivnico, bolečine v trebuhu, bruhanje, drisko, otekanje obraza, jezika, grla in ustnic, težko dihanje, omotico in celo anafilaktični šok.