fbpx

Kako se (čimbolj) držati diete tudi na dopustu

Realistični nasveti, da ti dieta ne bo ušla popolnoma izpod nadzora.

Dieta na dopustu se zdi kot najbolj nadležni oksimoron, vendar pa tudi težava, ko prideš zopet domov in ugotoviš, da ne moreš zapeti hlač. Na našo srečo obstajajo načini, kako uživati na počitnicah in v vseh dopustniških razvadah ter hkrati ne popolnoma pozabiti na zdravo prehranjevanje. Sledi osem nasvetov.

1. Ne posegaj po kalorijskih bombah
Čeprav te zelo mika, da bi pred poletom pojedla enega Big Maca ali pa sredi poti vrečko čipsa ali piškotov, bodi pametnejša glede prigrizkov na poti. Glede na to, da boš skoraj zagotovo zapravljala denar za hrano, ko boš prispela na svoj cilj, nikar pred odhodom ne zapravljaj denarja za hrano, ki ima prazne kalorije in ti samo škodi. Raje si vnaprej pripravi zdrave prigrizke in začni potovanje z zdravo noto.

2. V bifejih hrano izbiraj strateško
Bifeji so lahko “minska polja”, ko gre za iztirjanje s poti zdravega prehranjevanja, zato je najbolje pristopiti z nekaj predhodnega razmišljanja. Preden začneš nespametno kar vse po vrsti zlagati na krožnik, na hitro preglej vso hrano in se odloči, kaj je vredno vzeti in česa ne. Če gre za zajtrk, si najprej naloži ogromno sadja in jajca ter prihrani malo prostora za grešenje, kot so še vroči čokoladni rogljički.

3. Ne nalivaj se s koktejli
Na žalost so slavnostne pijače pogosto polne praznih kalorij in sladkorja, ampak to nikakor ne pomeni, da si ne smeš kakšne privoščiti. Ključna je zmernost: namesto, da piješ piña colado za piña colado, si naroči eno in nato nekaj, kar je bolj prijazno vitki postavi, na primer vodka s sodo ali tekila.

4. Prosi za zamenjavo
Ko ješ v restavracijah, brez oklevanja vprašaj svojega natakarja, če bi lahko določeno jed pripravili bolj zdravo s tem, da bi naredili preprosto zamenjavo kot je na primer piščanec na žaru namesto ocvrtega ali pa pirine testenine namesto njokov. Že majhna zamenjava lahko naredi ogromno razliko.

5. Tekom dneva imej več manjših prigrizkov
Če si boš cel dan ogledovala znamenitosti ali aktivno preživljala dan, ne da bi na vsakih nekaj ur kaj prigriznila, boš veliko bolj verjetno pri večerji pretiravala s hrano in zaužila preveč kalorij, saj bo tvoje sestradano telo hrepenelo po hrani. Naredi manjše paketke ali kupi zdrave prigrizke (mešani oreščki ali proteinske ploščice) v manjših pakiranjih, ki jih boš lahko grickala tekom dneva in se nikoli počutila sestradano.

6. Kuhaj si sama
OK, to velja za takrat, ko imaš v najetem apartmaju ali hiši lastno kuhinjo. Ne samo, da boš na ta način prihranila ogromno denarja, tudi veliko večjo kontrolo boš imela nad tem, kaj boš dala v določeno jed, ki jo pripravljaš zase. Tudi če so to zgolj kosmiči za zajtrk ali puranjev sendvič za kosilo.

7. Prakticiraj ravnovesje z izmenjujočimi obroki
Na dopustu si. Želiš si zgolj uživati in ne skrbeti za to, koliko kalorij je v tisti smetanovi omaki. In kakšen je najlažji način, da se ne bi počutila krivo? Z izmenjavami. Po vsakem “slabem” obroku nato zaužij enega zdravega. Če si se pregrešila za zajtrk (mmm palačinke z nutello), naj bo kosilo bolj zdravo in lažje, da boš zopet na pravi (zdravi) poti prehranjevanja (četudi samo za trenutek).

8. Poskrbi za hidracijo
Pitje vode doma in v službi ti je že popolnoma prišlo v navado, počitnice pa so povsem nekaj drugega. Raziskuješ in se zabavaš in nimaš ves čas steklenice z vodo pri sebi. Vendar pa je na dopustu še veliko bolj pomembno, da ostaneš hidrirana, saj slastni koktejli in ledene kave tvoje telo dehidrirajo. Zato takrat, ko le lahko, popij čimveč vode.