Domov » Lepota & zdravje » Kako se dobro naspati, ko je zunaj peklensko vroče

Kako se dobro naspati, ko je zunaj peklensko vroče

Lepota & zdravjeZdravje
Kako se dobro naspati, ko je zunaj peklensko vroče
📷 Profimedia

Poletje obožujemo zaradi dni preživetih na plaži, sladoleda in lahkotnih oblek. Poletja pa nikakor ne maramo zaradi vročih noči, ko ponoči le redko dobro spimo. Če imaš v spalnici klimo, potem na srečo med zimo in poletjem ne občutiš razlike v kvaliteti spanca, vendar pa se večina med nami verjetno bori s “1000” stopinjami v spalnici in zato ti danes razkrivamo devet načinov, kako tudi v vročih poletnih nočeh do dobrega spanca.

 

Preden se odpraviš v posteljo, se stuširaj
Se sploh lahko kaj kosa s sproščenim in čistim občutkom, ko se takoj po tuširanju odpraviš v posteljo? Če vprašaš nas, ne. Hladna prha pred spanjem bo znižala tvojo telesno temperaturo in preprečila nadležno potenje.

 

Čez dan naj bodo rolete ves čas spuščene
Takoj po tem, ko se zbudiš (če je to zgodaj zjutraj in ne ob 10-ih dopoldan), dvigni rolete in na široko odpri vsa okna. Ne le, da boš na ta način dobro prezračila spalnico, ampak se boš tudi naužila nekaj zdravilnega vitamina D, ki poviša ravni serotonina in posledično izboljša tvoje počutje. Potem, ko se urediš za službo, pa zapri okna in spusti rolete (še zlasti, če je okno usmerjeno na vzhod in zahod), da ohraniš temperaturo ozračja v spalnici čim nižjo. Zvečer, če je zunaj dovolj hladno, lahko zopet malo prezračiš spalnico in s tem izboljšaš spanec.

 

Spi na svileni prevleki
Svila je naravni temperaturni regulator, ki je daleč najbolj nežen do tvojih las, poleg tega pa tudi dolgoročno varuje občutljivo kožo na obrazu pred prezgodnjimi znaki staranja.

 

Spi sama
Brez zamere do tvojega partnerja, otrok ali psa, ampak ko je v postelji več kot ena oseba, se s tem poveča količina telesne toplote. Če je kakšna možnost, da spiš sama, potem jo vsekakor izkoristi. Ko si v postelji sama, čim bolj raztegni roke in noge stran od telesa, saj tako zrak najbolje kroži.

 

Vzglavnik (ali vsaj prevleko) postavi v zamrzovalnik
Ta trik ti bo pomagal, da ti ne bo že takoj, ko se boš vlegla v posteljo, vroče v glavo. Za 15 do 30 minut pred odhodom v posteljo, položi vzglavnik ali prevleko v plastično vrečo in v zamrzovalnik. Hlad resda ne bo trajal celo noč, bo pa vsaj toliko časa, da boš z lahkoto sladko zaspala.

 

Težke odeje zamenjaj za lahke
Morda si misliš, da se lahko ohladiš le s klimo, vendar pa te pred prepotenimi nočmi lahko ubrani že zamenjava zimske odeje za lahkotno, poletno iz 100-odstotnega bombaža.

 

Zamenjaj tudi rjuho
Gostejše kot je tkanje, manj je zračna rjuha. Čeprav se ti zdi dobra investicija v kvalitetno, gosto tkano rjuho, pa bi se morala v poletnih mesecih odločiti za čim bolj tanko.

 

Ventilator prestavi k nogam pred posteljo
Seveda je najbolj prijetno, ko ti ventilator piha direktno v obraz, vendar pa hlajenje nog pomaga pri boljši cirkulaciji hladnega zraka, brez neprijetnih bolečin v vratu, ki nastanejo zaradi zategnjenih mišic od vetra.

 

Posprejaj obraz
Če se ponoči zbujaš zaradi vročine, potem imej od danes naprej na nočni omarici vlažilni sprej za obraz, s katerim se posprejaj ob vsakem bujenju. Nič luksuznega, le nekaj preprostega, ki ti bo pomagalo, da se boš hitreje ohladila in zaspala nazaj.