Kako ti lahko oreščki pomagajo pri premagovanju stresa

Obstaja zelo dober razlog, zakaj je dobro imeti skledo oreščkov vedno na mizi.

Ne glede na to ali jih ješ cele iz vrečke, zmiksane v oreščkasto maslo ali zdrobljene in potresene po solatah ali smutijih, so oreščki zelo okusno živilo.

Oreščki pa niso le slasten prigrizek, ampak prinašajo tudi veliko koristi za duševno zdravje. Pravzaprav je lahko polna pest mandljev priročno orodje za zmanjšanje stresa na delovnem mestu ali v prazničnem času. Študija na univerzi King’s College je pokazala, da lahko z zamenjavo tipičnih sladkih prigrizkov za mandlje izboljšaš sposobnost, kako se srce odziva na duševni stres. V raziskavi so bili udeleženci podvrženi duševnemu stresu in izmerili so jim spremenljivost srčnega utripa (SSU). Tisti, ki so šest tednov jedli mandlje namesto priljubljenega prigrizka v enaki vrednosti kalorij, so znatno izboljšali SSU.

SSU je pomembno merilo stresa. Višji kot je, bolje se tvoje telo spopada s stresom in nižji kot je, manjša je odpornost telesa na stres.

Zakaj pa so oreščki na splošno tako koristni proti stresu? Eden glavnih razlogov, zakaj tako dobro pomagajo pri obvladovanju stresa, je, ker vsebujejo nehranljive bioaktivne snovi, ki vključujejo flavonoide, polifenole in antioksidante. Ne samo, da imajo mnoga od teh hranil svoj pozitiven učinek na duševno zdravje, ampak lahko tudi zmanjšajo vnetja, lipide v krvi, jetrno maščobo in podpirajo občutljivost za inzulin.

Obstajajo še drugi razlogi, zakaj lahko oreščki pomagajo izboljšati duševno zdravje – in vse to je povezano s črevesjem. Oreščki imajo zelo toge celične stene in čeprav lahko nekatere celične stene zlomimo, da absorbirajo hranila, jih veliko ostane nedotaknjenih. V črevesje gre veliko več materiala, kar izboljša mikrobiom in zdravje črevesja, za kar ke že znano, da ima velik vpliv tudi na duševno zdravje.

Velik delež našega serotonina (hormona sreče) nastaja v črevesju – tako da, če ga hraniš s pravimi vrstami hranil, lahko to koristi razpoloženju.

Glede na to, da smo trenutno v zabavnem, a hkrati tudi kar stresnem delu leta, ko nakupujemo darila, pripravljamo zabave in gostimo družinske člane in prijatelje ter še vse ostale družabne obveznosti zraven, je to še kako dobrodošla novica. Orehi so ključni del božiča – kamor koli pogledaš so praznični orehi, mandlji in brazilski orehi.

Preberi si tudi:
Banana, kakav, ovseni kosmiči, oreščki

Recept: Bananini hrustljavčki s čokolado (brez peke!)

Najboljši recepti so zagotovo tisti, katere ti ni treba kuhati ali peci. S tem se strinja tudi Halle Burns, ki je na Youtubu delila recept za zelo enostaven…