Domov » Lepota & zdravje » Kako ukrotiš in preprečiš ‘frizzaste’ lase

Kako ukrotiš in preprečiš ‘frizzaste’ lase

Lepota & zdravjeNega
Kako ukrotiš in preprečiš ‘frizzaste’ lase
📷 Kylie Jenner / Instagram

Pokaži svojim lasem, kdo je šef na vroč in soparen poletni dan!

Večina med nami ima težave s puhastimi, ‘frizzastimi’ lasmi, ko je zunaj precej vlage. Tudi ko uporabiš anti-frizz izdelke se zdi, kot da sploh ne pomagajo. En od možnih razlogov za neučinkovanje? Po umivanju las mine preveč časa, preden izdelek naneseš na lase in le-ti že začnejo postajati puhasti, še zlasti pa v soparni kopalnici.

Še eno dejstvo: tako kot korenine rastlin potujejo proti najbližjemu izvoru vode v tleh, tudi tvoji lasje hrepenijo po vlagi v zraku. Rezultat je glava polna frizzastih las, kar lahko uniči tudi izgled najlepše pričeske. Čeprav ne moreš vlage preprosto iztisniti iz las, pa lahko nanje naneseš dovolj vlage, da je ne iščejo drugje.

V nadaljevanju spoznaš najboljše nasvete za boj proti frizz-u:

1. Začni z dobro obliko pričeske
Znebi se suhih, lomljivih konic. Razcepljene konice lahko potujejo navzgor, kar povzroča še večjo škodo in frizz, zato je najbolje, da se jih odstriže, ko opaziš, da postajajo boge in uničene. Če živiš v okolju, kjer je prisotne veliko vlage v zraku, potem je najboljša pričeska taka z ravno postriženimi linijami. Na ta način teža las vleče le-te navzdol in posledično so bolj ravni in manj frizzasti.

2. Znižaj temperaturo
Višja temperatura vode lahko povzroči, da se lasne povrhnjica dvigne in ko je dvignjena, lasje potrebujejo več vlage. To nikakor ne pomeni, da si moraš lase umivati z ledeno mrzlo vodo, dovolj bo že topla do mlačna voda.

3. Umivaj po pameti
Izdelki z visoko vsebnostjo alkohola dehidrirajo lase, zaradi česar le-ti iščejo vlago. Da bi zmanjšala frizz, lase umivaj s šamponi, ki vsebujejo vlažilne sestavine, kakršen je na primer glicerin, ki je odličen vlažilec, kar pomeni, da absorbira dodatno vlago v zraku, da ustvari zaščitni ovoj na laseh.

4. Balzam, balzam, balzam
Ne glede na to, kako pogosto umivaš svoje lase, šamponi odstranijo naravna olja z las in lasišča, zato je zelo pomembno, da po šamponiranju nanje naneseš vlažilni balzam ali masko od sredine las proti konicam, da se izogneš mastnemu lasišču.

5. Zamaskiraj frizz
Če so tvoji lasje izjemno frizzasti, potem enkrat na teden nanje nanesi hranilno masko, ki vsebuje sestavine kot so kokosovo olje, arganovo olje, olivno olje ali katerokoli drugo rastlinsko olje, ki lahko naredijo pravi čudež na tvojih laseh.

6. Zmanjšaj trenje
Agresivno brisanje las z brisačo poškoduje povrhnjico, zato bo veliko bolje, če boš lase za nekaj časa zavila v turban in tako preprečila nepotrebno trenje.
Trenje pa lahko odpraviš tudi tako, da bombažne prevleke za vzglavnik zamenjaš s svilenimi ali satenastimi. Gladka tkanina omogoči lasni povrhnjici, da gladko drsi po površini in se ne zatika med vlakna.

7. Izdelke za oblikovanje nanesi strateško
Najboljši način, kako preprečiš frizzaste lase je, da takoj po umivanju zakleneš vanje vlago z nanosom tretmaja brez izpiranja. Izbiraj izdelke, ki vsebujejo olja in silikone, saj ustvarijo pregrado na laseh, zaradi katere vlaga v zraku ne more zaiti pod povrhnjico.

8. Lase zaščiti pred vročino
Seveda bi bilo najbolje, da na laseh ne bi uporabljala nobenih vročih pripomočkov in to poskusi prakticirati čim bolj pogosto. Tiste dni, ko pa preprosto ne moreš odložiti kodralnika ali likalnika za lase, pa pred tem nanje obvezno nanesi izdelek, ki jih zaščiti pred vročino.

9. Razprši svoje kodre
Če imaš valovite ali kodraste lase, potem so sušilci za lase tvoji največji sovražniki. Vse do danes. Z malo spremembami bodo postali tvoji najboljši prijatelji v boju proti frizzu. Vse, kar moraš narediti je le, da na sušilec pritrdiš difuzor in vsak pramen sušiš od konic do korena. Sušilci za lase le-te razpihujejo naokoli, kar povzroča trenje in frizz, difuzor pa ti pomaga lase posušiti brez vsega tega gibanja, da so kodri poskočni in ne frizzasti.

10. Odčeši frizz
Ko so tvoji lasje suhi in oblikovani, je morda še vedno prisotnih nekaj štrlečih laskov. Da bi jih postavila na svoje mesto, na staro in čisto zobno ščetko ali krtačko od maskare posprejaj malo laka za lase brez alkohola in z njo nežno počeši lase. Zaradi gostih ščetin je to popoln pripomoček za ustvarjanje gladkega izgleda pričeske.