Domov » Potovanja » Kako v šestih enostavnih korakih premagaš ‘jet lag’

Kako v šestih enostavnih korakih premagaš ‘jet lag’

PotovanjaZanimivosti
Kako v šestih enostavnih korakih premagaš ‘jet lag’
📷 Profimedia

Spremeni spalne navade s temi preprostimi nasveti…

Nič ni tako nadležnega kot ‘jet lag’, zaradi katerega se po prihodu domov počutiš, kot da bi potrebovala še dopust od dopusta. Čeprav se mu je težko popolnoma izogniti na potovanjih, ko letiš na drugi konec sveta, pa obstaja nekaj stvari, ki jih lahko počneš med potovanjem in po njem, da omiliš nekatere simptome ‘jet lag-a’.

MED POTOVANJEM

Med letom počivaj: Čeprav je to precej lažje v teoriji kot v praksi zaradi ne ravno udobnih letalskih sedežev, pa vsekakor poskusi vsaj malo zaspati – še posebej pa, če letiš na destinacijo, kjer moraš uro prestaviti za vsaj nekaj ur naprej ali nazaj. Pred letom si kupi tudi spalno masko, ušesne čepke in potovalni vzglavnik v obliki lune – z vsemi temi pripomočki boš veliko lažje zadremala.

Sinhroniziraj svojo telesno uro: Duševno se lahko začneš pripravljati na časovno spremembo tako, da uro nastaviš na časovni pas tvojega cilja v trenutku, ko se vkrcaš na letalo.

PO PRISTANKU NA CILJ

Ostani aktivna: Čeprav je popoldanski spanec, ko se počutiš ‘jetlagged’ in zaspano, zelo mamljiv, mu nikar ne podleži in se raje odpravi ven ter bodi aktivna. Dnevna svetloba ustavi izločanje melatonina, ki je znan kot spalni hormon, zato pojdi na svež zrak in živahen sprehod, da se zbudiš.

Izogibaj se kofeinu: Nehaj se zanašati na energijske pijače in kavo, da bi se izognila utrujenosti, saj boš s tem dolgoročno samo še podaljšala občutek ‘jet lag-a’. Namesto tega raje ohrai telo dobro hidrirano z vodo in zeliščnimi čaji ter se izogibaj alkoholu.

Ponovno se prilagodi staremu časovnemu pasu: Moraš po prihodu z dopusta takoj v službo? Da ne boš zaspala za pisalno mizo, začni že proti koncu dopusta svoje telo pripravljati na pravi časovni pas. Tudi če boš odhod v posteljo le za malo zamaknila, ima lahko to ogromne koristi. Če domov letiš proti vzhodu, potem pojdi spat malo prej, če pa letiš domov proti zahodu pa pojdi v posteljo kasneje.

Takoj zaspi: Tudi če si takrat, ko je čas za spanje, budna kot sova, se izogibaj pregledovanju socialnih medijev ali uporabi elektronskih naprav in se potrudi popolnoma odklopiti. Spalnico naredi udobno in ugodno za spanje tako, da jo zatemniš in ohraniš hladno – optimalna temperatura je med 16° in 21⁰C.