Domov » Prehrana & Recepti » Poznaš razliko med gelatom, sladoledom in sorbetom?

Poznaš razliko med gelatom, sladoledom in sorbetom?

Prehrana & ReceptiZanimivosti
Poznaš razliko med gelatom, sladoledom in sorbetom?
📷 Pixabay

Gelato je le sladoled z italijanskim naglasom, kajne? Kaj pa sorbet? Ko gre za zamrznjene sladice je razlika dejansko zelo velika, navkljub navidez zelo veliki podobnosti.

Gelato

Gelato v italijanščini pomeni sladoled. Medtem, ko ima gelato osnovo narejeno iz mleka, jajc in sladkorja, tako kot klasičen sladoled, pa je po teksturi veliko gostejši od slednjega. Razlog tiči v tem, da vsebuje manj mlečne maščobe in manj zraka. Kar pa posledično pomeni, da ti ni treba pojesti dveh kepic, da boš potešila svojo sladkosnednost. In še zanimivo dejstvo: namen gelata je, da se postreže nekoliko toplejši kot sladoled – izgledal naj bi kremast in sijoč.

Sladoled

Zanj obstajajo prav posebna pravila: narejen mora biti z najmanj 10% mlečne maščobe, med zamrzovanjem ga je potrebno mešati, njegov okus pa je sladkast. Sladoled vedno vsebuje vsaj malo sladkorja.

Sorbet

Obstaja dober razlog, zakaj kuharski šefi radi postrežejo za en ugriz veliko porcijo sorbeta pred sladico. Zahvaljujoč njegovi kisli sladkosti razdraži brbrončice in jih pripravi na sladico. Zamrznjen priboljšek je narejen le iz sadja in sladkorja (brez mlečnih izdelkov) – dobra novica za vse vegane in ljudi s celiakijo.