Domov » FIT » Kako veš, da bi morala začeti uporabljati težje uteži

Kako veš, da bi morala začeti uporabljati težje uteži

FITLepota & zdravje
Kako veš, da bi morala začeti uporabljati težje uteži
📷

Odhod v telovadnico se včasih zdi zelo misteriozen. Obstaja ogromno neodgovorjenih vprašanj: Kdaj je najbolje oditi na fitnes? Katere vaje so najbolj primerne zame? Koliko setov in ponovitev? Kardio na začetku ali na koncu? Zakaj tisti tip nosi kavbojke med treningom? Zelo verjetno pa obstaja tisto eno vprašanje, ki ga še nisi nikomur zastavila in zato tudi ne veš odgovora. Kdaj bi morala povečati težo uteži, ki jih dviguješ? In tu ne govorimo o pridobivanju ogromne mišične mase. Z lahkimi utežmi kuriš maščobe in oblikuješ telo ter ga ohranjaš vitkega in zdravega. Sledijo trije načini, da boš točno vedela, kdaj bi morala povečati težo svojih uteži.

1. Z utežjo lahkotno mahaš naokoli

Če se ti zdi utež, ki jo držiš v roki, lahka kot otroška igrača, potem moraš definitivno začeti delati vaje s težjimi utežmi. Dvigovanje uteži, ki so prelahke zate, je kontraproduktivno za pridobivanje na moči, izgubo maščobe in splošno zdravje. Pravzaprav sploh ne bi smela trenirati z utežmi, ki ne zahtevajo tvoje popolne koncentracije in moči, da jo previdno premikaš še preden začneš z izvajanjem seta.Če so uteži tako lahke, da se ti ni potrebno nanje osredotočiti, po vsej verjetnosti nimaš nobenih koristi od njih. Nauk zgodbe? Dvigovanje uteži, ki so tako lahke, da bi se z njimi lahko igrala, je točno to – igranje in ne trening.

2. Ne čutiš učinka

Ali treniraš in med vsako ponovitvijo ne začutiš “pritiska” v mišicah? No, če ni niti malo pekočega občutka, potem se moraš definitivno otežiti delo. Če ne čutiš krčenja ob vsaki ponovitvi, potem gibov ne delaš vse, kar bi lahko, da bi opazila pozitivne spremembe na svoji postavi, izgubila maščobo ali pridobila na moči. Tako kot pravi stari rek: Brez bolečine ni rezultatov. In še kako drži! Prava vadba pomeni, da daš v telovadnici vse od sebe, čutiš pekoč občutek med treningom, naslednji dan pa imaš “muskelfiber”. Če vsega tega ne občutiš, potem se ne čudi, zakaj ni vidnih rezultatov.

3. Ni opaznih rezultatov

Rezultati v telovadnici prihajajo v različnih oblikah. Lahko si izgubila na teži, nosiš manjšo konfekcijsko številko, si pridobila na mišični masi ali pa si postala močnejša in bolj zdrava. Dejstvo je, da se rezultati ne pokažejo čez noč. Ampak, če nobenih pozitivnih sprememb ne opaziš niti po 6-tedenskem treniranju, potem bi morala po vsej verjetnosti začeti trenirati s težjimi utežmi. Dobro načrtovan režim treniranja, ki mu seveda slediš, poleg tega pa se tudi zdravo prehranjuješ, bo vedno prinesel rezultate. Če pa rezultatov tudi po šestih tednih ni, potem ne vlagaš dovolj truda ali pa dviguješ prelahke uteži in zato ostajaš na isti točki.

Dejstvo je očitno: dvigovanje večje teže je bistvenega pomena za napredovanje. Vsi strokovnjaki se strinjajo, da če boš predolgo časa dvigovala isto težo (več kot 6 tednov) ali pa lahko narediš 3 do 4 ponovitve setov ne da bi občutila pekoč občutek ali utrujenost mišic, potem definitivno ne dviguješ dovolj težkih uteži. Če bi bila rada bolj vitka, močnejša, si oblekla nov par kavbojk manjše konfekcijske številke ali pa bi se rada počutila bolj zdravo, preprosto ne moreš zgolj ležerno delati vaj. Rezultati bodo prišli takrat, ko boš vlagala ves trud v trening in konstantno povečevala težo. Pojdi preko svojih zmožnosti in presenečena boš nad rezultati!