Kako zgodaj je prezgodaj za obrazno nego kože pri otrocih

Se spomniš, katere lepotne izdelke si uporabljala, ko si bila stara 10 let? Verjetno le kakšen svetleč glos za ustnice, kakšno mamino šminko in lak za nohte. Obrazna nega kože pa je bila zelo verjetno le umivanje obraza z vodo. Morda si nanesla še kakšno lahkotno vlažilno kremo, to je bilo pa to. Ampak časi so se konkretno spremenili. Zdaj pa se generacija Alpha – otroci, rojeni leta 2010 ali kasneje – še posebej zanimajo za nego kože, saj je TikTok preplavljen z videoposnetki, ki podrobno opisujejo njihovo vsakodnevno rutino ali najnovejše kozmetične nakupe. Dandanes so nekateri stari komaj sedem let in, zaradi vpliva socialnih omrežij in družbe, že uporabljajo priljubljene lepotne znamke.

Ampak, kako zgodaj je prezgodaj za uporabo obraznih negovalnih izdelkov pri otrocih? Odgovor na to vprašanje je nekoliko zapletena. Dejansko nikoli nisi premlad za uporabo ustreznih izdelkov za nego kože, če je to potrebno. Ključna beseda tukaj je “potrebno”, kajti če je koža obraza izsušena pri 7-ih letih, potem več kot očitno potrebuje vlažilno kremo.

Sicer pa so prednajstniška do zgodnja najstniška leta – približno med 10. in 14. letom – odličen čas za uvedbo rutine nege kože, saj otroci v tej starosti začnejo razumeti pomen higiene in osebne nege in so zato bolj dojemljivi za idejo, da skrbijo zase. Seveda pa velja rek manj je več, kar pomeni, da naj bodo izdelki čim bolj preprosti.

Čeprav ni univerzalnih smernic, se dermatologi strinjajo, da bi moral biti cilj zgolj ohranjanje čiste in zaščitene kože. To pomeni, da se uporabi čistilo (in po potrebi odstranjevalec ličil ponoči), po potrebi kremo za zdravljenje aken s salicilno kislino, vlažilno kremo in zaščito pred soncem. Če ima najstnik hujše akne, je priporočeno, da se obišče dermatologa s certifikatom za bolj poglobljen pregled in specifično zdravljenje, ki bi lahko vključevalo kombinacijo izdelkov brez recepta in izdelkov na recept.

V najstniških letih pa se odsvetuje uporabo izdelkov, ki imajo zapletene formulacije, polne močnih aktivnih sestavin, ki niso naklonjene mladi koži. Najstnikom nikakor ni treba uporabljati serumov z vitaminom C, retinoidov za namene proti staranju, kemičnih pilingov, kot so alfa hidroksi kisline, niti večine trendovskih tonikov, serumov in mask, ki jih vidijo na TikToku. Ti izdelki lahko povzročijo draženje kožne pregrade, ki je ključnega pomena za splošno zdravje kože. Poleg tega lahko nenehno vnetje v koži dejansko negativno vpliva na kolagen na daljši rok, kolagen pa vemo, da je nujno potreben za mladostni videz kože. Izdelke z aktivnimi sestavinami je zato priporočeno začeti uporabljati šele v 20-ih letih.