Kakšna je razlika med sončno kremo za otroke in za odrasle?

Ali je potrebno kupovati različne kreme z zaščitnim faktorjem za otroke in za odrasle?

Uporaba kreme z zaščitnim faktorjem je obvezna, ampak ali je res potrebno kupovati posebno sončno kremo za otroke?

Najprej, obstajata dva tipa sončnih krem: s kemično zaščito (avobenzone (avobenzon), oxybenzone (oksibenzon) in octinoxate (oktinoksat)) in fizično oziroma mineralno (cinkov oksid (zinc oxide), titanijev dioksid (titanium dioxide)). Glavna razlika med kemično in fizično/mineralno zaščito pred soncem je v tem, kako se obnaša na koži – kemična krema za sončenje se vpije v kožo, fizična pa ostane na koži. Pri odraslih je izbira predvsem odvisna od osebne preference, pri otrocih pa se priporoča uporabo sončne kreme z mineralno zaščito.

Pri otrocih se priporoča uporaba sončne kreme z mineralno zaščito. - Modna.si
Pri otrocih se priporoča uporaba sončne kreme z mineralno zaščito. (Foto: Envato Elements)

Torej, če uporabljate odraslo kremo s fizičnimi oziroma mineralnimi UV filtri, potem jo povsem varno lahko nanesete tudi na otroško kožo. Seveda pa je lahko tudi obratno, da otroško sončno kremo uporabljajo odrasli. Tako da, če odgovorimo na vprašanje: ne, ni potrebno kupovati različnih sončnih krem za otroke in odrasle, pomembno je le, da uporabljate takšno z mineralnimi filtri.

Kaj pa se lahko zgodi, če na otroško kožo nanašamo sončno kremo s kemičnimi UV filti? Njihova koža se lahko razdraži, saj imajo otroci tanjšo in bolj vpojno kožo.

Preberi si tudi:
Kaj dejansko pomeni številka zaščitnega faktorja na sončni kremi

Kaj dejansko pomeni številka zaščitnega faktorja na sončni kremi

Da kratica ZF pomeni zaščitni faktor ti je zagotovo že dolgo jasno, malo manj pa si morda seznanjena s tem, kaj točno pomenijo številke 15, 20, 30 itd.…